Reclamă

În ultimii trei ani, România a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor alimentelor. Între ianuarie 2020 și aprilie 2023, prețurile la alimente au crescut cu peste 43%. Acest procent este cu zece puncte peste media europeană.

Așadar, creșterea prețurilor la alimente este o problemă care afectează tot mai mulți români. Dar ce produse s-au scumpit cel mai mult? În general, cele cu cele mai mari creșteri de prețuri au fost untul, carnea de miel și capră și peștele.

Mai mult, chiar și produsele alimentare pentru care România își poate asigura consumul intern din producție proprie au avut parte de unele dintre cele mai mari creșteri de prețuri. Asta arată că nu doar importurile sunt afectate de inflație, ci și produsele autohtone.

Creșterea prețurilor alimentelor, o mare problemă pentru români

România se confruntă și cu o altă problemă legată de prețurile alimentelor. În prezent, țara noastră importă 70% din alimentele pe care le consumă. Acest lucru înseamnă că orice creștere a prețurilor la nivel global va avea un impact direct asupra prețurilor din magazinele noastre.

Scumpirea alimentelor, dezastru total! Cu cât au crescut prețurile produselor la noi în țară, față de media europeană
Social media

În plus, România a înregistrat în a doua jumătate a anului trecut cea mai mare creștere a prețurilor la energia electrică pentru consum casnic din UE. Și prețurile la gazele naturale au crescut semnificativ.

Și în ceea ce privește produsele alimentare interne, scumpirile au fost mari. De exemplu, carnea de oaie și de capră s-a scumpit cu 68,3%. Acest procent este de două ori mai mare decât media europeană.

Alimentele care s-au scumpit cel mai mult

Prețurile la pâine și cereale au crescut cu 54,4%, în timp ce media europeană a fost de 33,5%. Prețurile la legume au crescut cu 66,6%, cu un procent mult mai mare decât media UE, care a fost de 42,5%.

Creșteri semnificative de prețuri s-au înregistrat și la zahăr (89,4%), uleiuri și grăsimi (75,2%), unt (71,8%). Totodată, s-au înregistrat creșteri la lapte, brânză, ouă (51,2%), pește și fructe de mare (47,3%), carne de pui (36%), carne de vită (35%), carne de porc (32,2%) și fructe (33,3%).


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro