Reclamă

Te trezești frecvent într-o baltă de transpirație, chiar și când camera este confortabil de răcoroasă? Ai putea suferi de transpirații nocturne, o afecțiune care te poate speria. De multe ori poate și-ai spus că nu este normal. Iată care ar putea fi cauzele.

Consumul de alcool înaintea somnului

Un pahar de vin sau două înainte de culcare poate părea o idee bună, dar ar putea duce la creșterea temperaturii corpului și, prin urmare, la transpirație.

„Alcoolul relaxează căile aeriene, ceea ce poate face respirația mai dificilă”, explică Dr. Aarthi Ram, neurolog și expert în medicina somnului.

Dacă suferi de transpirații nocturne, Dr. Ram recomandă limitarea consumului de alcool înainte de culcare.

Nivelul de stress

Stresul poate fi un alt factor care duce la transpirații nocturne. „O minte agitată îți poate accelera creierul și corpul, ceea ce poate duce la transpirație”, spune Dr. Ram. Pentru a reduce stresul înainte de culcare, ea recomandă crearea unui cadru relaxant și evitarea folosirii dispozitivelor cu ecran.

Pijamalele și mediul în care dormi

Confortul în timpul somnului este esențial, dar există o limită între a fi confortabil și a te supraîncălzi. Dr. Ram sugerează câteva măsuri pentru a evita supraîncălzirea în timpul somnului, cum ar fi menținerea unei temperaturi scăzute în cameră și alegerea unei îmbrăcăminte de noapte care să permită transpirației să se evapore.

Medicamentele pe care le Iei

Unele medicamente pot afecta părțile creierului care controlează temperatura corpului sau glandele sudoripare, ceea ce înseamnă că aceste medicamente pot provoca, de asemenea, transpirații nocturne. Dacă suspectezi că medicamentele pe care le iei ar putea fi cauza, vorbește cu medicul tău.

Colaj Substantial

Te aflii în perioada menopauzei, sau ești pe cale să intri în această perioadă

Ai auzit de bufeuri, nu-i așa? Ei bine, menopauza vine și cu transpirații nocturne. Dr. Ram oferă câteva sfaturi pentru a reduce transpirațiile nocturne asociate cu menopauza, cum ar fi evitarea declanșatorilor precum alcoolul, mâncărurile picante, cofeina și fumatul. De asemenea, este important să menții o temperatură răcoroasă în cameră și să alegi îmbrăcămintea de noapte respirabilă.

Suferi de o tulburare a transpirației

În cazuri extrem de rare, s-ar putea să suferi de hiperhidroză – o afecțiune în care corpul produce transpirație excesivă din motive necunoscute. Dr. Ram recomandă persoanelor cu hiperhidroză să investească în antiperspirante de calitate și să opteze pentru haine lejere, care să permită aerului să circule.

Ai oo problemă medicală

În unele cazuri, transpirațiile nocturne pot fi un simptom al unei afecțiuni medicale sau a unei boli, incluzând boli autoimune, cancere, depresie, boli de inimă, HIV/SIDA, hipertiroidism (cunoscut și sub numele de tiroidă hiperactivă), obezitate, cancer de prostată, infecții grave sau tulburări de somn.

„Somnul și transpirația sunt ambele procese extrem de complexe care răspund la multe semnale, și ele pot cu siguranță să se influențeze reciproc. Dacă te trezești regulat înmuiat în transpirație, experimentezi transpirații nocturne brusc însoțite de pierdere în greutate sau dacă transpirațiile tale nocturne îți perturbă somnul și calitatea acestuia, este timpul să discuți cu medicul tău”, explică dr Ram.

Conștientizarea acestor cauze posibile ale transpirațiilor nocturne este primul pas în abordarea acestei probleme. Dacă te confrunți cu această situație, te încurajez să discuți cu medicul tău și să începi să explorezi soluțiile posibile. Nu uita, somnul tău este prețios și merită să te lupti pentru a-l îmbunătăți.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro