Reclamă

Fie că ne dorim sau nu, inteligența artificială face parte deja din viața noastră. De la domenii precum

comunicare, marketing  unde este deja infiltrată, până la medicină, inginere, etc. Din acest motiv, majoritatea statelor lumii fac eforturi pentru a controla evoluția AI-ului pe teritoriile lor. De asemenea se încearcă crearea de măsuri de implementare care să vină în sprijinul oamenilor.  România nu face rabat de la noul mers al lucrurilor și are planuri mari.

Comitet pentru AI înființat în România

Inteligența artificială a ajuns la un nivel de dezvoltare pe care nimeni nu și l-ar fi închipuit în urmă cu câțiva ani. Pentru a ține pasul cu mersul lucrurilor, în România va fi înființat un comitet special.
Acesta face parte din structura Ministerului Digitalizării și va gestiona tot ce ține de sfera AI.  Conform datelor care se cunosc despre acest proiect până la ora actuală, acesta va purta numele de Comitelul Român pentru Inteligență Artificială. Prescurtat, AI România.  Acesta nu doar că va gestiona sfera AI de pe teritoriul nostru ci va impune și limite în acest sens.

Structura Comitetului AI va cuprinde două consilii. Acestea vor fi alcătuite din experți în tehnologie și educație.   Alte state au făcut deja pași uriaș în acest sens. De exemplu, Marea Britanie, dar și Canada au pus bazele unei astfel de organizații de ani buni.

Tehnologia pe care noi o numim inteligență artificială demonstrează zilnic că are un impact profund asupra societății. Este nevoie să o înțelegi nu doar prin prisma oportunităților. Care sunt problemele pe care le putem rezolva și trebuie să ne gândim că inteligența artificială nu poate funcționa dacă nu are o infrastructură digitală.” Luciana Axente – cercetător la Universitatea Cambridge

Reprezentanții Ministerului Digitalizării au trasat deja în mare pachetul de strategii incluse în sarcinile comitetului.

Consiliul Științific și Etic se va ocupa cu furnizarea de opinii la nivel de experți la nivelul României, iar Consiliul Educației presupune o structură în colaborare cu ministerul Educației. Rolul va fi de a creiona strategii și a ajuta la implementarea de schimbări, atât legislavite cât și practice la firul ierbii.”, a precizat Ioan Istrate – consilier la Ministerul Digitalizării.

Ministrul Burduja recunoaște că țara noastră este cu un pas în urmă în ceea ce privește explorarea domeniului.


La nivel de stat trebuie să recuperăm foarte rapid, pentru că este un domeniu care înaintează într-un ritm accelerat și cum vă spuneam, nu avem o strategie națională, dar o vom avea până la finalul anului.”, a menționat Sebastian-Ioan Burduja – ministrul Digitalizării.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro