Reclamă

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat recent o schemă nouă de ajutor de stat pentru sectorul creșterii animalelor în România. Începând din 2023 și până în 2027, MADR va aloca un buget de 561,5 milioane de lei pentru a subvenționa diverse servicii din acest sector.

Scopul schemei este de a ajuta microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii, întreprinderile individuale și familiale, precum și alte persoane fizice și juridice care activează în domeniul producției de produse agricole.

MADR dorește să subvenționeze costurile administrative asociate cu întocmirea și menținerea registrului genealogic al animalelor. De asemenea, ministerul va ajuta cu finanțarea testelor necesare pentru determinarea calității și randamentului genetic al animalelor din ferme.

Un nou ajutor de la stat pentru acești români

Ajutorul de stat va acoperi până la 100% din costurile administrative pentru întocmirea și menținerea registrelor genealogice, iar în cazul testelor pentru calitatea genetică și randamentul genetic, procentul ajutorului poate ajunge până la 70%.

Un nou ajutor financiar de la stat pentru acești români! Se dau peste 500 de milioane de lei

MADR a stabilit și sumele maxime de ajutor care pot fi acordate pe cap de animal pe an. Pentru întocmirea și menținerea registrelor genealogice, sumele maxime sunt de 60 lei pentru rasele taurine, bubaline și ecvine, 35 lei pentru rasele ovine și caprine și 100 lei pentru porcine. În cazul testelor pentru calitatea și randamentul genetic, sumele maxime variază în funcție de tipul testului și specia animalului, de la 30 lei până la 140 lei pe cap de animal pe an.

Cine va primi banii

Bugetul de 561,5 milioane de lei va fi împărțit astfel: 173,9 milioane pentru subvențiile destinate speciilor taurine, bubaline, porcine și ecvine, iar 387,7 milioane pentru speciile ovine și caprine. Pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023, suma alocată ajutorului de stat este de maximum 39 milioane de lei, dintre care 16,9 milioane pentru speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine și 22,1 milioane pentru speciile ovine și caprine. Aceste sume vor fi asigurate de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în anul 2023.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro