Este șoc total pe piața din România! După ce doi fermieri din Buzău au comercializat legume otrăvite, românii au început să se îngrijoreze cu privire la ceea ce cumpără.
Fermierii, cercetați de organele legii în prezent, au utilizat substanțe chimice interzise în țară pentru a accelera creșterea roșiilor, castraveților și ardeilor. Polițiștii investighează și un distribuitor de astfel de chimicale interzise pentru a determina dacă au fost vândute și altor agricultori. Scopul este de a stopa răspândirea acestui fenomen periculos pentru consumatorii de legume.
Legume otrăvite în România, puse la vânzare
Observator a publicat un dialog între un reporter și un comerciant care vindea legume tratate cu astfel de substanțe, înregistrat cu o cameră ascunsă. Comerciantul susținea că legumele sunt sigure pentru consum, inclusiv pentru copii. El a recunoscut că a folosit stimulente pentru a accelera creșterea plantelor.
Poliția a efectuat percheziții și în județul Ilfov, unde a descoperit un distribuitor de chimicale interzise aduse din străinătate. Acesta vindea substanțele fermierilor, punând în pericol sănătatea consumatorilor. Ane Mari Vrapciu, purtător de cuvânt al IPJ Buzău, a declarat că au fost confiscate 204 kg și 356 de litri de substanțe toxice și produse neomologate pentru protecția plantelor.
Probleme de sănătate grave pentru cei care le consumă
Surse apropiate anchetei afirmă că fermierii din Buzău au reușit să vândă legumele tratate cu chimicale engross și în supermarketuri, unele fiind chiar expuse la categoria de produse bio. Conform legumicultorului Alex Mustățoiu, concurența mare între producători i-ar putea determina pe unii să apeleze la astfel de metode pentru a vinde mai mult și mai repede.
Consumul de legume tratate cu chimicale interzise poate avea efecte grave asupra sănătății umane. Marius Chipurici, toxicolog, susține că acestea pot provoca dureri musculare, crampe, paralizie, tahicardie, hipertensiune, vedere încețoșată, cefalee, hipotermie, stop cardio-respirator, depresie, convulsie și chiar moarte, riscul fiind mai mare la copii decât la adulți.