Reclamă

Sufocarea din cauza alimentelor sau a diferitor obiecte poate avea consecințe fatale. Doctorul Tudor Ciuhodaru explică ce trebuie să facem în astfel de cazuri.

Este important să cunoaștem manevra Heimlich, o tehnică de salvare în caz de sufocare. Sunt 10 aspecte esențiale în acest sens, pe care toți ar trebui să le știm. O astfel de manevră simplă poate salva viața unei persoane aflate lângă noi sau chiar a noastră.

O tânără de 14 ani a murit după ce s-a înecat cu un jeleu la școală. Nu era singură, iar acesta nu este un caz izolat. Mulți români mor deoarece manevra salvatoare nu este aplicată la timp.

Este esențial să știm ce înseamnă manevra Heimlich, o metodă pentru deblocarea căilor respiratorii în cazul unei persoane care se sufocă prin aspirarea unui obiect străin.

Aceasta trebuie învățată și exersată în toate școlile din România, alături de alte noțiuni de prim-ajutor, așa cum prevedea legea Ciuhodaru, care ar fi putut salva mii de vieți, spune medicul. În lipsa educației pentru sănătate, consecințele pot fi letale. Până când parlamentarii vor adopta proiectul de lege, trebuie să știm cum să efectuăm manevra Heimlich.

Cum se efectuează manevra Heimlich

Asigurați-vă că victima se sufocă din cauza unui obiect străin (manevra nu este eficientă în caz contrar și poate provoca răni):

  1. aspirație confirmată (de martori, anturaj)
  1. incapacitatea de a vorbi, tuși și respira
  1. pacient agitat, care se sufocă, duce involuntar mâna la gât și ulterior își pierde conștiința.

Rămâneți calmi, dar strigați după ajutor. Sunați la 112.Ridicați pacientul.

Toți oamenii trebuie să știe! Cum se acordă primul ajutor în caz de înec cu alimente. Manevra care salvează vieți

  • Poziționați-vă în spatele acestuia.
  • Îmbrățișați pacientul, poziționând pumnul ferm la nivel abdominal (între ombilic și stern), peste care suprapuneți cealaltă mână.
  • Aplicați compresia abdominală bruscă și adâncă la nivelul abdomenului superior, de jos în sus și din față în spate, ca și cum ați ridica pacientul.
  • Efectuați 5 astfel de compresiuni abdominale.
  • Repetați compresiile până când pacientul reușește să expulzeze obiectul aspirat sau își pierde conștiința.
  • Dacă victima își pierde conștiința, poziționați-o pe spate pe o suprafață dură. Începeți resuscitarea. Efectuați aceeași manevră după ce ați încălecat picioarele victimei. 
  • Aplicați compresii bruște și adânci în abdomenul superior, poziționând mâna fermă între ombilic și stern și așezând cealaltă mână peste aceasta.
  • Solicitarea ajutorului medical specializat (medic sau asistent) este necesară indiferent dacă manevra are sau nu succes.

Sfaturi suplimentare

Medicul Tudor Ciuhodaru a oferit și câteva sfaturi importante:

  1. Dacă pacientul poate tuși, încurajați-l să continue să facă acest lucru. O tuse puternică poate disloca adesea obiectul străin.
  1. Aveți grijă la căderea victimei care se sufocă! La un moment dat, aceasta își va pierde conștiința, va cădea și se poate lovi.
  1. Aplicați compresiile la nivelul toracelui pentru gravide și persoanele obeze, în partea inferioară a sternului.
  1. Auto-Heimlich: împingeți-vă cu abdomenul superior pe o suprafață orizontală dură, cum ar fi spătarul unui scaun.

Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro