Reclamă

Românii care nu dețin carduri bancare sau preferă să folosească bani cash ar putea fi afectați în curând. În Parlament se află un program de lege care prevede eliminarea plăților în numerar pentru salarii și la comercianți. Odată adoptat, acesta ar intra în vigoare la 180 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative cu scopul creșterii incluziunii financiare este aproape de a obține voturile necesare în Parlament. Acesta a primit avizul tuturor comisiilor și urmează să fie votat de Camera Deputaților, forul decizional.

Banii cash vor dispărea din România

Potrivit ultimelor amendamente propuse în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci, plata salariilor, asimilărilor salariale și beneficiilor de asistență socială ar trebui să se efectueze prin mijloace de plată fără numerar.

Există totuși excepții pentru anumiți români. Consumatorii vulnerabili din punct de vedere financiar și personalul din domeniul apărării naționale, ordine publică și siguranță națională pot solicita să primească în numerar drepturile lor legale. Consumatorii vulnerabili din punct de vedere financiar sunt definiți conform Legii nr. 258/2017.

Schimbare radicală în România! Banii cash vor dispărea de la noi din țară. Rămâne numai plata cu cardul

Ce este un consumator vulnerabil

Legea 258/2017 stabilește criteriile pentru a fi considerat consumator vulnerabil din punct de vedere financiar. Aceștia sunt persoanele al căror venit lunar nu depășește 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie sau ale căror venituri din ultimele 6 luni nu depășesc 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie.

În ceea ce privește comercianții, aceștia vor fi obligați să ofere clienților cel puțin un instrument de plată fără numerar. Acest lucru ar putea însemna, de exemplu, acceptarea plăților cu cardul la terminalele POS sau a plăților online cu cardul.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro