Șeful ANAF a recunoscut public că o parte dintre angajații structurii pe care o conduce iau șpagă. Tranșant, Lucian Heiuș susține că Fiscul se confruntă în continuare cu lacune grave la capitolul personal. Un număr uriaș dintre ei apelează la acte de corupție luând șpagă în diferite cazuri.
Șeful ANAF recunoaște că angajații lui iau șpagă
Șeful ANAF a Vorbim despre problemele instituției pe care o are în subordine. Printre acestea se numără și actele de corupție. Un număr mare dintre angajații lui ajung să ia șpagă. Lucian Heiuș, șeful Ana mărturisit că în toate aceste cazuri este nevoit să ia măsuri drastice. Totul cu scopul de a „curăța” instituția de astfel de categorii de angajați.
Deși sunt plătiți pentru a identifica actele ilegale legate de partea monetară, unii dintre angajații Fisc recurg chiar ei la a le pune în practică. În ultima perioadă, numărul lor a crescut semnificativ.
Șeful ANAF a dezvăluit că pe parcursul a maxim trei luni ajung să fie arestați doi sau chiar trei inspectori.
Despre aceștia, Lucian Heiuș susține că strică imaginea unei întregi instituții. Pentru a proteja activitatea structurii se dispun măsurile legat de această categorie de angajați.
„Sunt aproximativ 20.000 de angajaţi. Poate că sunt şi mai mulţi. Este o armată de oameni. Nu ai cum să nu ai şi oameni mai puţin buni. Nu ai cum să nu ai şi oameni mai puţin oneşti. Nu ai cum să nu ai şi oameni mai puţin implicaţi şi cu care, din păcate, se loveşte un contribuabil în cazul meu sau cineva şi care, prin atitudinea unei singure persoane, poate să arunce o anatemă asupra unei întregi instituţii”, spune șeful ANAF.
Lucian Heiuș a ținut să precizeze că acești angajați aduc o pată de rușine pe obrazul Fiscului. Pentru a-i opri din astfel de activități, instituția colaborează constant cu autoritățile abilitate.
O altă problemă pe care cel aflat în fruntea Fiscului vrea să o rezolve este educația financiară. El susține că 20% dintre agenți nu fac plățile în conturi ci fizic. Schimbările în acest sens au ca scop eficientizarea.