Deși la noi în țară speranța de viață scade, vârsta de pensionare va crește. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a anunțat calendarul de creștere a vârstei de pensionare, stabilit prin PNRR. Prin urmare, românii vor fi nevoiți să lucreze mai mult înainte de a se pensiona, conform deciziei autorităților române.
România urmează să se alinieze la regulile negociate prin PNRR, deși în Franța, un subiect similar a provocat revolte. Vârsta de pensionare va fi egalizată între femei și bărbați, femeile urmând să se pensioneze la 65 de ani. Creșterea vârstei de pensionare va fi eșalonată până în 2035. Momentan, femeile se pensionează la 62 de ani, dar vârsta va crește treptat până în 2030 la 63 de ani. Începând din 2035, femeile și bărbații se vor pensiona la 65 de ani.
Crește vârsta de pensionare în România
Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a menționat că modificările privind stagiul de cotizare necesar pentru pensionare vor fi eșalonate. Stagiul minim este de 15 ani, iar cel complet de 35 de ani. Acesta a subliniat că principiul contributivității va fi mai important în noul act normativ privind sistemul public de pensii.
Calculând cât va încasa un român cu salariul mediu net, un muncitor cu un salariu lunar de 4.000 de lei ar primi o pensie de stat de 1.275 de lei după 35 de ani de contribuții. Cu toate acestea, mulți români s-ar putea să nu mai ajungă să primească pensie, deoarece speranța de viață în România scade continuu. În timpul pandemiei de coronavirus, speranța de viață a scăzut cu 1,4 ani în medie, dublu față de media europeană.
Care sunt cauzele scăderii speranței de viață
Cauzele acestui declin includ consumul excesiv de alcool, fumatul și lipsa exercițiilor fizice în rândul populației. Țările europene cu cea mai mare speranță de viață sunt Norvegia (83,3 ani), Islanda (83,1 ani) și Irlanda (82,8 ani). România (74,2 ani) și Bulgaria (73,6 ani) se află la coada clasamentului, precedate de Lituania (75,1 ani).