Reclamă

Mare atenție, români! Banca Națională a României (BNR) a tras un semnal de alarmă. Aceste bancnote vor fi scoase din circulație, motiv pentru care trebuie să scăpați rapid de ele.

În viitorul apropiat, o serie de bancnote vechi vor fi retrase din circulație pentru a face loc emisiunii de noi bancnote. Această schimbare va afecta procesul de circulație monetară, iar băncile vor renunța treptat la utilizarea acestor bancnote vechi în tranzacțiile curente. Populația va trebui să fie conștientă de aceste modificări și să se pregătească să schimbe moneda veche în anumite condiții stabilite de Banca Națională.

Anunț de foc de la BNR: Scăpați de aceste bancnote!

Câteva bancnote care au avut o importanță semnificativă în trecut vor fi eliminate din circulație. Cetățenii trebuie să știe acest lucru, pentru că comercianții nu vor mai accepta respectivele bancnote. Este vorba despre bancnotele rupte, deteriorate, vechi, etc. Banca Națională va schimba aceste bancnote doar dacă sunt îndeplinite anumite cerințe.

Datorită utilizării îndelungate și frecvente, bancnotele existente se deteriorează și se degradează. BNR va schimba bancnotele și monedele care sunt deteriorate cu bancnote și monede noi. Pentru a fi posibil acest lucru, trebuie ca persoana care vrea să schimbe banii să respecte anumite cerințe. De exemplu,  dacă o bancnotă prezintă o deteriorare majoră, BNR nu va efectua schimbul.

Care sunt tipurile de bancnote ce pot fi schimbate

BNR a emis un comunicat de presă în care sunt menționate tipurile de bancnote deteriorate ce pot fi schimbate:

Conform informațiilor furnizate de BNR, bancnotele care pot fi schimbate trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să aibă cel mult 40% din suprafață lipsă;
  • să fie rupte și apoi lipite;
  • să fie micșorate ca urmare a expunerii la căldură;
  • să fie arse în proporție de maximum 40%;
  • să fie mâzgălite sau scrise;
  • să fie pătate de cerneală.

Se schimbă banii în România! Anunț important de la BNR: Românii trebuie să scape urgent de aceste bancnote

Care sunt condițiile

Pentru a fi considerate bancnote deteriorate, acestea trebuie să prezinte anumite caracteristici monetare specifice. Elementul de identificare trebuie să fie complet și lizibil. Acesta este valabil și pentru bancnotele care au fost tăiate și apoi lipite, având cel puțin 60% din suprafață intactă. În plus, elementul de identificare trebuie să fie lizibil din cel puțin un unghi.

Bancnotele afectate de căldură, care s-au micșorat și au devenit mai mici, dar care încă au elementul de identificare vizibil și lizibil pe suprafață, vor fi acceptate pentru schimb și retrase imediat din circulație. Bancnotele cu până la 40% din suprafață arsă sunt considerate „deteriorate”.

În aceste cazuri, fragmentul rămas este micșorat, iar elementul de identificare este parțial sau complet vizibil și lizibil în cel puțin unul dintre locuri.

În această categorie se pot încadra și bancnotele întregi care au fost utilizate de instituții specializate ale statului în scopuri legitime, precum investigații sau planificarea operațiunilor de urmărire penală. Acestea pot fi imprimate cu materiale speciale, pătate sau cu desene sau cuvinte vizibile în spectrul ultraviolet.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro