Reclamă

Sănătatea intestinală este extrem de importantă. Medicii gastroenterologi atrag atenția cu privire la anumite medicamente pe care trebuie să le evităm. Acestea cresc riscul de cancer la colon. Mai clar, este vorba despre produsele procesate care conțin substanțe dăunătoare și pot cauza probleme serioase de sănătate. Aflați cum afectează sănătatea intestinală și nu numai.

Carnea roșie are un pigment numit hemi, care poate duce la compuși cancerigeni. Consumul de carne procesată poate crește riscul de deces prematur. Nitriții și nitrații, substanțe chimice prezente în carne procesată, pot fi transformați în compuși care provoacă cancer. Hemi poate irita și deteriora celulele intestinale, crescând astfel riscul de cancer.

Carnea procesată, otravă în farfurie

Carnea procesată include cărnuri sărate, afumate și cu conservanți chimici. Aceasta sunt hot dogi, slănină, mezeluri, cârnați și produse asemănătoare.

„Carnea roșie și procesată reprezintă peste jumătate din carnea consumată de americani”, explică gastroenterologul Lance Uradomo. Aceste produse pot fi dure pentru sistemul digestiv.

Carnea procesată este bogată în grăsimi saturate și sodiu. Aditivii chimici și conservanții pot cauza simptome neplăcute, cum ar fi balonare, constipație și diaree. Cârnații de calitate au un conținut ridicat de carne. Însă este recomandat să reducem consumul de cârnați pentru a diminua riscul de cancer.

Otrava pe care toți românii o consumă! Produsele care cresc riscul de cancer la colon

Consumul de mezeluri crește riscul de cancer

Mezelurile de lux, precum șunca de Parma sau jambonul spaniol Serrano, nu sunt ideale pentru un organism sănătos. Sărurile folosite în procesul de întărire pot crește riscul de cancer. Nitriții și nitrații din carnea procesată se pot transforma în compuși care duc la cancer.

„Am văzut în ultimele decenii un număr mare de cercetări științifice privind modul în care consumul de carne roșie (vită și miel) și de cărnuri procesate (mezeluri, hot dog) influențează riscul de cancer colorectal”, a mai explicat Dr. Uradomo.

Ratele cancerului colorectal sunt în creștere la persoanele sub 50 de ani. Cauza exactă a legăturii între cancerul colorectal și carnea procesată nu este clară, fiind necesare mai multe studii pentru a înțelege pe deplin riscul.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro