„Piatra destinului”, un element-cheie al încoronării Regelui Charles a pornit spre Westminster Abbey, Londra.
Ce este „piatra destinului” și ce rol sacru are
Mai sunt doar câteva zile până la ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea, ce va avea loc la Westminster Abbey, în Londra. Un moment plin de simbolism, care adună laolaltă elemente sacre ale Familiei Regale.
Printre acestea se numără și „piatra destinului”, care până acum s-a aflat la loc sigur, în Scoția. Ultima oară, a fost folosită la încoronarea mamei lui Charles, Regina Elisabeta a II-a, în data de 2 iunie 1953.
Succesorul său la tron, Regele Charles al IIIl-lea, va fi încoronat conform tradiției în data de 6 mai 2023.
Artefactul este una dintre piesele centrale ale încoronării. „Piatra destinului”, un bloc de gresie, simbol al monarhiei, cântărește 152 de kilograme și va fi așezată la loc de seamă, sub scaunul de încoronare.
Este vorba de același tron, vechi de 700 de ani, care a aparținut generații întregi monarhilor Regatului Unit. Scaunul a fost i-a aparținut pentru prima oară Regelui Edward, un tron din lemn de stejar, înalt de peste doi metri, care se află în centrul ceremoniilor de încoronare
Deși piatra aparține de drept Scoției, ajunge din nou la Londra. Este pentru prima oară în ultimii 70 de ani când a părăsit Castelul Edinburgh, unde este păstrată.
Legenda acestui simbol deosebit de important pentru Casa Regală
Potrivit legendei, piatra provine din Ţara Sfântă. A fost transportată prin Egipt, Sicilia, Spania şi Irlanda, ca mai apoi să fie depusă într-o mănăstire din Scone, Scoţia, în secolul al IX-lea. Ea a fost apoi folosită de-a lungul secolelor la încoronările regilor scoţieni.
În 1950, piatra a fost furată, însă a fost returnată în mod simbolic Scoţiei în 1996. Totuși, s-a decis ca aceasta să fie adusă la Westminster Abbey pentru ceremoniile sacre de încoronare ale monarhilor.