Reclamă

În ultimele 14 zile, aproape 20 de persoane au solicitat ajutor medical la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, în urma mușcăturilor de căpușe. Din aprilie până în noiembrie, aceste insecte sunt active, preferând zonele cu iarbă înaltă și umiditate mare. Creșterea temperaturilor a adus primele cazuri. Căpușele sunt paraziți care se hrănesc cu sângele gazdei, eliminând prin salivă agenți patogeni.

Majoritatea pacienților au ajuns la Camera de Gardă, unde au primit consult și profilaxie cu antibiotice. Li s-au dat indicații pentru investigații ulterioare și au fost îndrumați către Unitățile de Primiri Urgențe pentru extragerea căpușelor. Unii au apelat la sfaturi telefonice de la medici.

Îndepărtarea căpușei în primele 24 de ore este esențială pentru a preveni transmiterea bacteriei Borrelia, responsabilă de boala Lyme. Extracția trebuie efectuată cu atenție de un medic din UPU, pentru a evita ruperea capului insectei, care ar putea continua să transmită bacteria.

Mare atenție! Nu folosiți metodele tradiționale de îndepărtare a căpușelor

Medicii de la Spitalul Victor Babeș atrag atenția în privința metodelor tradiționale de îndepărtare a căpușelor, cum ar fi încălzirea zonei sau aplicarea diferitelor substanțe. Aceste metode pot determina căpușa să pătrundă mai adânc în piele și să elibereze mai mulți agenți patogeni. Virusul care provoacă encefalita de căpușă se transmite de la momentul în care insecta începe să se hrănească.

Mare atenție! Zeci de români, mușcați de căpușe în ultimele săptămâni. Ce să nu faceți sub nicio formă
Sursa: Social media

Dacă nu se poate ajunge la o Unitate de Primiri Urgențe în 24 de ore, se poate încerca extragerea căpușei cu o pensetă, fixând-o cât mai aproape de locul înțepăturii și trăgând încet, cât mai drept posibil, fără a zdrobi sau rupe căpușa. Zona trebuie dezinfectată cu alcool sau soluție antiseptică. Chiar dacă căpușa este îndepărtată, persoana mușcată ar trebui consultată de un medic infecționist, care poate recomanda analize de sânge specifice. Boala Lyme poate debuta în 30 de zile de la contactul cu bacteria Borrelia. Dacă nu este tratată la timp, boala poate evolua cu afectare articulară, cardiacă și neurologică.

Ce trebuie să faceți pentru a vă proteja de insecte

Pentru prevenirea expunerii la căpușe, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș recomandă următoarele măsuri:

  • Îmbrăcăminte deschisă la culoare în zonele cu iarbă verde, acoperirea brațelor și picioarelor și tragerea șosetelor peste pantaloni;
  • Încălțăminte deschisă la culoare, fără orificii sau decupaje;
  • Utilizarea de pleduri și pături deschise la culoare pentru picnic;
  • Aplicarea de substanțe repelente și spray-uri împotriva căpușelor;
  • Pentru excursii lungi, se poate aplica pe haine, încălțăminte și echipamente un insecticid pe bază de permetrină 0,5%;
  • Dacă dormiți în natură, pe pământ sau în cort, folosiți plase anti-insecte în jurul patului și folie de protecție;
  • La sosirea acasă, verificați cu atenție bagajele, hainele și animalele de companie;
  • Faceți duș zilnic și verificați prezența căpușelor, în special în zonele cu piele fină (sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic, pielea păroasă a capului);
  • Tratarea hainelor folosite în zonele posibil contaminate cu căpușe prin spălare și uscare cel puțin 1h cu aer cald/fierbinte.

Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro