Mare atenție, șoferi! Puteți consuma produse legale, însă vă veți alege cu dosar penal. Mai clar, un compus al canabisului, prezent în vapere, bomboane și prăjituri, se vine legal pe internet și în magazine specializate.
Cu toate acestea, șoferii trebuie să aibă mare grijă! Acest compus dă rezultat pozitiv la testul pentru droguri, ca și cum ar fi canabisul. Agenția Națională Antidrog (ANA) a emis un avertisment pentru șoferi.
Mare atenție, șoferi! Nu consumați aceste produse sub nicio formă
Toxicologii se întreabă de ce substanța nu este interzisă. Ei spun că ar trebui, deoarece afectează reacțiile și reflexele celor care o consumă. Bogdan Gheorghe, medic la ANA, afirmă că testul arată pozitiv pentru THC. Conform testului rapid de urină, Hexahidocanabinolul (HHC) se găsește în produsele vapatului.
După doar câteva minute de vapat, analizele de laborator ale ANA arată că HHC reacționează la fel ca și canabisul. Bogdan Gheorghe, medic ANA, explică:
„Dacă efectele sunt similare cu cele ale THC, capacitatea de a conduce un autovehicul este limitată. Atenția, simțurile auditive și vizuale sunt influențate, iar timpul de reacție al unui șofer este diminuat”, a declarat acesta.
Produse halucinogene, legale
Astfel, o substanță halucinogenă se vinde legal. Pe internet există multe anunțuri care vând jeleuri, ciocolată, prăjituri și aparate de vapat ce conțin HHC.
„La nivel european, această substanță este monitorizată din octombrie 2022. Este legală în România, dar există riscul ca șoferii să fie testați pozitiv pentru substanțe psihoactive interzise”, a declarat Ramona Dabija, șef ANA, conform Observator.ro.
Șoferii care o consumă se pot confrunta cu probleme grave cu legea. Un caz a avut loc în Iași, unde un șofer încearcă să demonstreze în instanță că nu a comis nicio ilegalitate. Purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere din București, Claudiu Costea, a declarat că:
Ce riscă șoferii
„Dacă aparatul indică pozitiv pentru o substanță, polițistul rutier însoțește persoana la o instituție medico-legală. Se deschide un dosar de cercetare penală, iar permisul de conducere este reținut”.
Rezultatul trebuie confirmat printr-un test de sânge efectuat la Institutul de Medicină Legală. Totuși, rezultatul poate dura câteva luni, timp în care șoferul nu are voie să conducă. În plus, nu este clar dacă reactivii folosiți de IML pot identifica HHC. Problema ar putea fi rezolvată dacă autoritățile ar interzice această substanță. Lista se actualizează periodic de Guvern, la propunerea Ministerului de Interne.