Reclamă

Statul român încurajează turismul în România prin oferirea unor vouchere de vacanță. Momentan, aceste tichete se acordă numai angajaților de la stat. Cu toate acestea, sunt discuții în spațiul public privind acordarea de vouchere de vacanță și pentru angajații din mediul privat.

Așadar, angajații care primesc vouchere de vacanță trebuie să știe că vânzarea acestora este ilegală. Ei pot primi o amendă de până la 10.000 de lei dacă încalcă această lege. De asemenea, unitățile de cazare și agențiile de turism care acceptă tichetele emise pentru alte persoane pot fi sancționate cu amenzi de 13.300 de lei.

Ce trebuie să știe angajații din România care primesc vouchere de vacanță

Potrivit Ordinului 3498/2022, voucherele de vacanță sunt acordate personalului angajat în unitățile și instituțiile de învățământ de stat, Ministerul Educației și alte instituții publice aflate în subordinea sau coordonarea acestuia. Acestea se acordă celor care au lucrat în anul curent, indiferent de durata angajării.

Pentru cei care lucrează în sistem de cumul sau pe oră, angajatorii unde se desfășoară activitatea de bază trebuie să acorde voucherele. Beneficiarii sunt obligați să depună la unitatea sau instituția în cauză o declarație scrisă în care să indice angajatorul unde au funcția de bază.

Ministerul Finanțelor a comunicat că instituțiile publice acordă, anual, între 1 ianuarie 2019 și 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în valoare de 1.450 lei pentru fiecare salariat.

Conform legislației în vigoare, sancțiunile sunt severe pentru cei care vând voucherele de vacanță. Unitățile de cazare care acceptă vouchere vândute pot fi și ele amendate.

Tichetele nu pot fi vândute

Tichetele de vacanță nu pot fi transferate și pot fi folosite doar de titular, pe baza actului de identitate. Cei care încearcă să le vândă riscă amenzi de până la 10.000 de lei, conform OUG nr.8/2009.

Beneficiarii tichetelor de vacanță au dreptul să aleagă unitatea afiliată pentru a achiziționa servicii turistice. În cazul în care un salariat lucrează la mai mulți angajatori din România, se acordă o singură indemnizație de vacanță, în formă de vouchere, în valoare de 1.450 de lei. În cazul în care nu se poate stabili funcția de bază, beneficiarul alege, în scris, unitatea care îi va acorda voucherele de vacanță.

Este complet interzis în România! Toți românii trebuie să știe. Se dau amenzi de 10.000 de lei
colaj substantial

Voucherul de vacanță are o valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic. Sumele reprezentând voucherele de vacanță sunt impozitate în luna în care au fost acordate beneficiarului.

Ce trebuie să scrie pe voucherul de vacanță

Tichetele de vacanță sunt valabile un an de la data emiterii. Conform OUG nr. 8/2009, fiecare voucher de vacanță este valabil dacă are înscrise următoarele mențiuni:

  • emitentul și datele sale de identificare;
  • valoarea nominală a tichetului de vacanță;
  • angajatorul și datele sale de identificare;
  • numele, prenumele și codul numeric personal ale angajatului care are dreptul să utilizeze tichetul de vacanță;
  • spațiul destinat înscrierii perioadei în care a fost utilizat și aplicării ștampilei unității afiliate; i
  • nterdicția unității afiliate de a plăti diferența în bani dintre valoarea tichetului de vacanță și valoarea pachetului de servicii către utilizatorii tichetelor de vacanță;
  • perioada de valabilitate a utilizării tichetului de vacanță.

Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro