Reclamă

Românii care dețin centrale de apartament au parte de o nouă lovitură. După ce au făcut față cu greu facturilor din ultimele luni, li se pregătește o directivă europeană. Implementarea acesteia ar putea fi realizată mai devreme decât era așteptat.

Românii nu mai au voie să dețină centrale termice în apartamente?

Toți locatarii de la bloc, care au centrale termice trebuie să țină cont de acest aspect.Vestea din partea Comisiei Europene. Reprezentanții acesteia vor lua în calcul directiva  care prevede ca vânzarea de centrale termice să fie oprită. Această regulă ar urma să fie implementată din 2029.O astfel de măsură care ar putea schimba piața este inclusă în draftul de modificare a directivei actuale Ecodesign.

Discuțiile pe această temă vor fi purtate în cadrul forumului de consultare al CE. Evenimentul va avea loc astăzi.

Totuși, formula completă a noii reglementări ar urma să fie gata la final de 2023.  Abia ulterior, în 2024, textul ar putea fi publicat.

Nu este însă prima dată când această măsură este pusă oe tapet. În cadrul Pachetului RePowerEU, reglementarea a fost de asemenea discutată. Prin intermediul acestui proiect, statele europene sunt îndrumate să introducă interdicții naționale.

Interdicțiile naționale vizează utilizarea de centrale de apartament. Se face însă referire doar la cele care utilizează combustibili fosili.

De asemenea, Comisia Europeană  a anunțat măsura de a renunța și la cazanele pe gaz. În locul lor urmează să fie implementate limite de proiectare ecologică. Acestea vizează însă sisteme de încălzire mai ecologică.

Unele țări europene se aliniază deja reglementărilor. Printre ele, Danemarca, Norvegia și Olanda. Toate au dat deja startul eficientizării legat de sistemele de încălzire.

De asemenea, Germania vrea să interzică total sistemele de încălzire cu gaz și petrol.  Regula va fi impusă abia din 2023. Acest set de reglementări a stârnit însă controverse în cabinetul federal.

Cel puțin deocamdată, Germania a ajuns la un acord în acest sens. Astfel, până în 2024, sistemele noi de încălzire vor folosi 65% energie.

 


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro