Bucătăria românească este plină de gust, arome și culoare. Rădăcinile unei astfel de performanțe stă în trecut. Ocupațiile de bază ale străbunilor noștri erau agricultura, creșterea animalelor și chiar vânătoarea. Evident, preparatele tradiționale nu puteau avea alt gust decât unul unic. Deși fuziunea de gusturi s-a produs încet încet, din alte state vecine, totuși, preparatele noastre tradiționale rămân neatinse. Acestea au ajuns să fie foarte apreciate de străini și chiar incluse în TasteAtlas of the World.
Preparatele tradiționale românești, etalon pentru străini
Delicioasa ciorbă de porc cu afumătură, ciorba de burtă sau mujdeiul sunt doar câteva dintre preparatele tradiționale care i-au atras pe străini. Acestea au inclus deliciile unice în Enciclopedia Aromelor Lumii.
Enciclopedia Taste Atlas reunește cele mai apetisante feluri de mâncare din lume. Astfel, în cadrul conceptului au fost incluse gusturi din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. În total, peste 10.000 de nume care reprezintă preparatele tradiționale ale fiecărei zone analizate.
Topul include și băuturi renumite pentru regiunile din care provin.
România a atras atenția cu delicioasele ciorbe tradiționale. Varianta ce conține carne de porc și afumătură a fost pe placul străinilor. De asemenea și ciorba de burtă.
Un fel aparte din bucătăria noastră a reușit să îi cucerească pe specialiștii în gastronomie de la Taste Atlas. Este vorba despre mujdeiul de usturoi. Acesta se prepară în țara noastră în diferite variante, însă este la fel de delicios în oricare dintre ele. Mujdeiul este combinat în preparatele tradiționale cu carnea, cartofii sau legumele. Este adăugat chiar și în anumite tipuri de ciorbă.
„Mujdeiul este varianta românească a sosului de usturoi. Acesta este făcut din căței de usturoi, ulei de floarea-soarelui, piper și apă. Usturoiul este pasat cu alte ingrediente, iar sosul este apoi servit, de obicei, cu pește sau cartofi prăjiți. Mujdeiul poate avea o textură variabilă, de la lichidă la groasă”,au apreciat specialiștii în gastronomie de la TasteAtlas.