Reclamă

Românii sunt din ce în ce mai reținuți în ceea ce privește achiziția apartamentelor. Este concluzia agențiilor imobiliare după contextului cutremurului din Turcia.  Astfel, pe piața imobiliară din România, prețurile acestor locuințe au scăzut semnificativ.

Piața imobiliară din România afectată de cutremurul din Turcia

Piața imobiliară de la noi se află într-un moment de instabilitate. Totul după ce în luna februarie a acestui an a avut loc seismul puternic din Turcia. Acesta a pus la pământ sute de clădiri, vechi și noi. De altfel, numeroase vieți omenești au fost pierdute din cauza seismului. Tragedia i-a speriat pe posibilii cumpărători de locuințe. Astfel că, în România, cerințele acestora s-au schimbat.

Puțini se mai aventurează să achiziționeze apartamente sau case în acest moment. De altfel, cei care totuși o fac au devenit foarte atenți legat de anumite aspecte.

Clienții agențiilor imobiliare vor să știe detalii despre anul de construcție, materialele folosite sau chiar despre firma care a realizat reședința.

Blocurile vechi, ultimele pe listă

Românii care au în plan să își cumpere case, evită blocurile vechi. Dacă până anul trecut acestea reprezentau încă o alegere, 2023 aduce schimbări. În trecut, apartamentele din blocurile vechi erau cumpărate pentru a fi transformate complet.

Piața imobiliară din România arată diferit după cutremurele din Turcia. Posibilii cumpărători nici nu vor să mai audă de blocurile construite înainte de 1970.

Din acest motiv, vânzările la apartamentele vechi au scăzut cu 30%. Proprietarii au mers până într-acolo încât au scăzut drastic prețurile. Nici în acest caz însă interesul nu a devenit mai sporit.

După cutremurele din Turcia, blocurile vechi nu prea mai sunt așa căutate: ’60-’70-’80 ani de construcție. Mie mi-au scăzut prețurile cu 30%. Am pus într-o dimineață anunț: 2 camere, bloc din ’55, fără risc seismic.A sunat telefonul, am avut 4 apeluri. După cutremurul din Turcia nu a mai sunat telefonul două săptămâni pentru apartamentul ăla. Și ce să fac, am scăzut prețul, ca să se vândă.„, a explicat Șerban Trâmbițașu, agent imobiliar în cadrul unui podcast.

Agențiile imobiliare se adaptează situației și prioritizează vânzările apartamentelor mai noi. Cele care au un risc seismic ridicat, ar fi blocurile cu spații comerciale la parter.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro