Reclamă

Probabil că șții deja că eliminarea unei pietre la rinichi poate fi extrem de dureroasă. Poate ai auzit pe cineva comparând durerea cu cea a nașterii. Sau poate că cineva ți-a povestit cum experiența cu pietrele la rinichi le-a schimbat complet percepția asupra durerii.

Cu toate acestea, cel mai discutat simptom al pietrelor la rinichi este durerea – unde se simte și cât de intensă poate deveni – dar nu este singurul simptom de care trebuie să ții cont.

Pietrele la rinichi pot duce la probleme grave de sănătate

Pietrele la rinichi sunt destul de frecvente și adesea dureroase, dar pot fi tratate și chiar prevenite. Dacă creziai o piatră la rinichi, este important să consulți un medic cât mai curând posibil, deoarece amânarea tratamentului poate duce la complicații grave.

Dar, atunci când tot ce ai auzit despre pietrele la rinichi este cât de mult dor, cum poți să-ți dai seama dacă durerea ta ar putea fi cauzată de pietre la rinichi?

Care sunt simptomele pietrelor la rinichi? O piatră la rinichi este o masă solidă formată din minerale (de obicei calciu), anumiți săruri și alte subproduse. Ele se pot formă atunci când aceste substanțe se acumulează în zona rinichilor unde se produce urinaPietrele la rinichi pot fi de mici precum vârful unui pix sau de mari o minge de ping-pong.

De obicei, o persoană nu începe să observe simptomele unei pietre la rinichi până când această nu se deplasează din rinichi în ureter, care este tubul ce transportă urină de la rinichi la vezică.

Unde simti durere cand ai pietre la rinchi?
Sursa: Social media

Simptomele pietrelor la rinichi

Simptomele pietrelor la rinichi includ:

  • Durere ascuțită în partea inferioară a abdomenului, de obicei pe o parte
  • Senzație de arsură sau durere în timpul urinării
  • Urinare frecventă
  • Sentimentul că nu ai urinat complet sau doar în cantități mici
  • Urină maronie, roșie sau roz, care indică prezența sângelui
  • Urină cu miros neplăcut sau tulbure
  • Stare de greață sau senzație de vomă datorită intensității durerii
  • Semne de infecție, cum ar fi febră, frisoane și vărsături

Unde se localizează durerea cauzată de pietrele la rinichi? Durerea ascuțită asociată cu o piatră la rinichi se deplasează pe măsură ce piatră progresează prin tractul urinar.

Unde se simte durerea

Cele mai comune locuri unde se simte durerea sunt:

  • Abdomenul inferior sau zona inghinală
  • Pe o parte a corpului, sub coaste
  • Regiunea lombară

Cu toate acestea, deși durerea este cu siguranță cel mai vizibil simptom al pietrelor la rinichi, nu este întotdeauna primul semn – și nici cel mai semnificativ, de altfel.

Durerea asociată cu o piatră la rinichi de obicei nu se simte până când piatră nu s-a format deja și trece prin tractul urinar În plus, datorită diferențelor anatomice, bărbații și femeile descriu durerea cauzată de pietrele la rinichi în moduri ușor diferite. Fără a mai menționa că durerea în sine este relativă și fiecare persoană are un prag diferit pentru această.

Unde simti durere cand ai pietre la rinchi?
Colaj Substantial

În plus, intensitatea durerii nu este neapărat o măsură a cât de problematice ar putea fi sau pot deveni pietrele la rinichi. Pietrele mai mici, care probabil vor fi eliminate în mod natural, pot fi foarte dureroase. Și nu toate pietrele la rinichi care necesită intervenție medicală sunt însoțite de dureri insuportabile.

De fiecare dată când simți durere, este important să consulți un medic. Dar dacă simți durere, chiar și ușoară, în combinație cu simptomele de pietre la rinichi menționate mai sus – și, în special, dacă ai febră sau probleme severe la urinare – este cu siguranță important să mergi la medic.

Cât durează durerea provocată de o piatră la rinichi

Simptomele pietrelor la rinichi pot apărea și dispărea? Durata în care o piatră rămâne este principalul motiv pentru care o persoană poate simți că simptomele pietrelor la rinichi apar și dispar.

Odată ce începi să simți durerea cauzată de o piatră la rinichi, poate dura între o săptămână și patru săptămâni pentru piatră să treacă efectiv. Între timp, durerea poate părea sporadică. Iată de ce:

În timpul unei crize de pietre la rinichi, durerea inițială este cauzată de obicei de piatră care își face drum prin tubul foarte îngust al ureterului. De asemenea, poate există durere dacă piatră se blochează acolo și blochează fluxul de urină din rinichi, ceea ce duce la acumularea de presiune și umflarea dureroasă.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro