Reclamă

Aveți de plată o anumită sumă de bani sau datorie și vreți să scăpați de ea? Ei bine, există anumite excepții care îți pot salva bugetul.

Cât timp trebuie să treacă ca să poți refuza plata datoriilor, adică să invoci prescripția? Depinde.

  • În situația în care aveți o datorie față de o persoană fizică, dacă trec 3 ani de zile de la data scandenței, se poate refuza plata datoriei. Data scadenți este data la care trebuia să plătești datoria. În această situație, se invocă prescripția dreptului material la acțiune.
  • Dacă ne referim la o creanță fiscală, respectiv la sumele de bani datorate către stat (aici se includ și amenzile de circulație), plata se poate refuza. Însă, trebuie să treacă cinci ani de la zile de la data scadenței. Atunci când ne referim la o obligație fiscală data scandanței, conform Codului de Procedură Fiscală este data de 1 iulie a anului următor. 

Spre exemplu, dacă trebuia să achitată până pe data de 15 decembrie 2021, termenul de prescripție începe să curgă de la 1 iulie 2022. Așadar, trebuie avut în vedere că refuzul de plată al datoriei trebuie invocat prin întâmpinare sau contestație la executare. Dacă efectuați plata, nu mai puteți solicita restituirea banilor plătiți. Chiar dacă ar fi intervenit excepția prescripției dreptului material.


Reclamă

Share.

27 de ani, absolventă a Facultății de Sociologie și a Facultății de Drept din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Lucrează în presă de aproape 3 ani și este responsabilă de materialele publicate pe zutv.ro. Este pasionată de social media și nu îi este străin niciun tool de promovare online.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro