O dispută incendiară și la propriu și la figurat a avut loc aseară. CSA Steaua a reușit să se impună cu un scor de 2-0 în fața echipei Dinamo. Meciul a avut însă loc într-un cadru tensionat. Totul din cauza faptului că suporterii înfocați dinamoviști au incendiat stadionul din Ghencea. FCSB și Dinamo au jucat în condiții extrem de dure disputa de aseară.
Derapaje grave legate de meciul dintre FCSB și Dinamo
Fanii Dinamo au fost extrem de supărați după ce echipa lor de suflet a fost învinsă cu 0-2 de FCSB. Din acest motiv, au incendiat peluza de pe stadionul Ghencea pe care au ocupat-o inițial.
Momentul amintește de un alt context controversat de acum 2 decenii și jumătate. La vremea respectivă, suporterii „câinilor” au dat foc bannerelor și au incendiat scaune din peluză.
Aseară, pompierii au fost nevoiți să intervină imediat pentru a stinge focul. De altfel, incendiul provocat de suporterii supărați a produs numeroase pagube materiale.
După scenele teribile la care au participat, opt suporteri au primit interdicția de a mai intra pe stadion. Interdicțiile vizează perioade de 6 luni și un an.
Jandarmii din Capitală au precizat că după meciul dintre FCSB și Dinamo, au fost aplicate mai multe sancțiuni.
Potrivit Jandarmeriei, au fost întocmite 9 acte de sesizare în vederea înaintării către organele abilitate. Acestea fac referire la folosirea materialelor explozibile, dar și la consumul de droguri. De asemenea, sesizările vizează tulburarea ordinii si liniștii publice, dar și acte de distrugere.
In total au fost aplicate și 11 sancțiuni contravenționale. Acestea vizează actele de violența desfășurate pe stadion.
Un fan a intrat pe terenul de joc
În timpul meciului, unul dintre fanii oaspeților a intrat in teren. După ce a pătruns pe suprafața de joc, acesta s-a îndreptat spre portarul Stelei. Autoritățile au intervenit la timp, scoțându-l pe ultraș de pe teren.
Dinamoviștii provocați de fanii Stelei
Tensiuni între suporterii FCSB și Dinamo au avut loc și pe străzile orașului. Un suporter al CSA i-a provocat pe dinamoviști cu un steag uriaș în culorile roșu și albastru. Enervați, aceștia din urmă erau pe punctul de a apela la răzbunare. Forțele de ordine au intervenit însă la timp.
Drumul parcurs de galeria lui Dinamo până la stadionul din Ghencea a fost presărat și cu un incident, dar totul a fost aplanat de forțele de ordine.
De altfel, pe stadion, suporterii au aprins fumigene și au dat foc peluzei. Autoritățile au format un zid uman care delimita cele două galerii.
Înainte de meci, dar și imediat după dispută, traficul în zona Ghencea a fost blocat. Inclusiv mijloacele de transport în comun au fost oprite din circulație.
Florin Talpan, în centrul atenției legat de fotbalul românesc a fost prezent la derby-ul din Ghencea.
„Am venit să fiu alături de Steaua! Prezenţa mea aici poate le va da un suflu în plus jucătorilor şi vor câştiga!„, a spus oficialul înainte de dispută.
Război total în fotbalul românesc
Amintim ca în ultimul timp a luat amploare un scandal în România care cu siguranță nu trebuie trecut cu vederea de niciun român microbist sau nu.
Într-o notă comună, reprezentanții presei sportive doresc să sublinieze câteva aspecte controversate legate de echipa de fotbal FCSB. Se pare că formația aspiră să devină prima echipă europeană patronată de armată care să concureze în primul eșalon al ligii profesioniste. Această situație ar fi cu totul neconvențională și ar crea un precedent îngrijorător în lumea sportului.
Jurnaliștii sportivi subliniază faptul că fondurile publice nu ar trebui folosite pentru a susține o echipă de fotbal, ci ar trebui să fie alocate exclusiv pentru apărarea țării. În acest context, implicarea armatei în finanțarea unei echipe profesioniste ridică semne de întrebare și provoacă îngrijorări legitime în rândul comunității sportive și a publicului larg.
După ce am avut ocazia să urmărim cu atenție meciul de derby, ne simțim datori să vă oferim câteva observații și comentarii legate de această problemă creata de domnul Florin Talpan, juristul clubului sportiv al Armatei ” Steaua București”.
În primul rând este important să reamintim că Stadionul Ghencea este construit din bani publici și poate fi folosit de orice entitate care plătește costurile necesare. Acest stadion nu aparține doar echipei armatei, ci tuturor românilor.
Bugetul statului destinat apărării, nu sportului
În al doilea rând, am aflat că Ministerul Apărării Naționale a alocat clubului de fotbal CSA Steaua București un buget de aproape 2 milioane de euro, din care 3.053.154,00 lei au fost destinați Centrului de copii și juniori a secției de fotbal. Aceasta înseamnă că echipa de seniori a clubului, care nu poate promova din Liga a 2-a, va primi 1,33 milioane de euro anul acesta din bani publici, adică din bugetul de stat al României.
Cu toate acestea, trebuie să subliniem că cluburile departamentale nu ar trebui tolerate într-o Ligă Profesionistă în 2023. Este responsabilitatea Ministerului Apărării să se ocupe de apărarea teritoriului național, nu să facă o concurență neloială privaților plătitori de taxe din fotbal. Fotbalul din România nu trebuie să se întoarcă la practicile din comunism, când cele mai puternice echipe erau deținute de Miliție (predecesoarea M.A.i), Armată și Securitate (poliția politică). Așadar, concluzia este clară: trebuie să fie o schimbare în privința acestor cluburi în Liga Profesionistă din România.