Reclamă

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit recent despre interzicerea cumulării pensiei cu salariul în sectorul public. Iată care este părerea oficialului.

Budăi a recunoscut că este vorba o problemă delicată și a subliniat că se poartă discuții cu specialiștii în drept constituțional, întrucât Constituția României garantează atât dreptul la muncă, cât și la pensie, fără a face distincție între sistemele private sau de stat. Totodată, interzicerea dreptului la muncă ar fi neconstituțională.

Marius Budăi a afirmat că interzicerea cumulării pensiei cu salariul în sectorul public este un subiect care necesită analiză atentă, având în vedere că sunt implicate diferite categorii de persoane. Ministrul a adăugat că atunci când se va ajunge la o soluție definitivă, aceasta va fi comunicată public. Budăi a subliniat că problema în cauză nu vizează persoanele care au depășit vârsta de 65 de ani și au contribuit de-a lungul vieții într-un sistem, deoarece Constituția le garantează dreptul atât la muncă, cât și la pensie, conform PrimaNews.ro.

Anunț important pentru pensionarii României, chiar în ziua de Paște! Va fi total interzis

Câți pensionari are România

La sfârșitul lunii martie 2023, România înregistra aproape 5 milioane de pensionari, mai precis 4.772.544, cu 3.214 persoane mai puțin față de luna anterioară. Pensia medie era de 1.960 de lei, potrivit datelor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Din numărul total de pensionari, 681.369 aveau perioade lucrate în domeniul agriculturii, cu o pensie medie de 567 de lei.

Din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, 3.814.009 de persoane erau pensionate la limita de vârstă, dintre care 2.193.980 erau femei. Pensia medie în acest caz era de 2.184 de lei. În martie 2023, 7.020 de persoane primeau pensie anticipată, cu o pensie medie de 2.762 lei, 91.854 primeau pensie anticipată parțială, cu o pensie medie de 2.022 lei, iar 399.084 primeau pensie de invaliditate, cu o pensie medie de 872 lei. În aceeași perioadă, 460.435 de persoane primeau pensie de urmaș, cu o pensie medie de 1.026 lei, în timp ce 142 de pensionari primeau ajutor social, cu o medie de 473 de lei.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro