Reclamă

Românii au devenit din ce în ce mai îngrijorați cu privire la viitorul lor, mai ales atunci când vine vorba de pensii. Specialiștii avertizează asupra faptului că va fi imposibil ca sistemul public de pensii să facă față numărului mare de pensionari în următorii ani. Din acest motiv, s-au început deja calcule pentru a estima sumele ce vor fi încasate la bătrânețe.

Conform specialiștilor, persoanele care vor ieși la pensie în următorii 10 sau 20 de ani ar putea primi pensii foarte mici din partea statului, deoarece numărul pensionarilor este în continuă creștere, iar cel al persoanelor active, adică salariaților, este în scădere. Aceasta ar însemna o schimbare semnificativă în raportul dintre pensionari și angajați, care susțin în prezent sistemul de pensii. Cifrele indică faptul că, în timp ce în prezent un salariat susține aproximativ o pensie, în câțiva ani s-ar putea ajunge în situația în care un salariat ar fi nevoit să susțină plata a patru pensii.

Pensii mult mai mici în viitor

În viitor, pensiile vor fi mult mai mici, deoarece bugetul alocat pentru plata pensiilor va fi redus, iar implicit, pensiile vor fi mai mici pentru pensionarii existenți în acel moment. Potrivit datelor, soluțiile sunt limitate, una dintre acestea fiind stimularea muncii prin atragerea lucrătorilor din alte state, care să fie dispuși să lucreze în condițiile din România și, prin urmare, să contribuie la sistemul public de pensii.

Avertisment dur! Pensii mult mai mici în viitor. Ce venit vor avea cei care au un salariu de 5.000 de lei în prezent
arhivă presă

Modul în care se calculează o pensie în România este destul de complex. Formula de calcul are în centrul său punctul de pensie, care în prezent are o valoare de aproximativ 1785 lei. Un contribuabil acumulează puncte pe parcursul stagiului de cotizare, iar pensia ce urmează să fie primită se stabilește în funcție de punctajul mediu anual realizat, care se determină prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Punctajul lunar se calculează prin raportarea câștigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat la câștigul salarial mediu brut din luna respectivă, scrie Infofinanciar.ro.

Ce pensii vor avea românii în viitor

Românii ar trebui să știe că plata efectivă a unei pensii depinde și de alți factori, pe lângă formula de calcul prezentată, cum ar fi posibilitatea de a cotiza la un sistem paralel, precum Pilonul II, cel al pensiilor private obligatorii. De exemplu, un român cu un salariu brut de 5.000 de lei care se pensionează peste 10 ani ar putea avea o pensie de aproximativ 1.600 de lei, în timp ce unul cu un salariu brut de 7.000 de lei ar putea avea o pensie de 2.180 de lei. Aceste estimări sunt valabile în cazul în care persoana respectivă nu a optat să contribuie și la o pensie din Pilonul II.

Dacă decideți să contribuiți la Pilonul II, trebuie să țineți cont că pensia din partea statului ar putea fi mai mică, deoarece contribuția la sistemul public de pensii va fi redusă. În acest context, este important să se ia în considerare diversele opțiuni de economisire și investiție pentru a asigura un venit suplimentar la momentul pensionării.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro