Credincioșii ortodocși parcurg astăzi ultima zi de dinaintea Învierii Domnului. Sâmbăta Mare încheie Săptămâna Patimilor, reprezentând ziua în care Mântuitorul a fost îngropat și s-a pogorât la iad, semn al mutării omului la viața veșnică.
Este în continuare o zi de doliu pentru cei care țin rânduiala bisericii și așteaptă cu mare râvnă Învierea.
Sâmbăta Mare, zi de doliu și ultimele ore de post
Această zi este ultima din cele 40 de zile ale postului Paștelui. În Sâmbăta Mare, credincioșii poartă doliul trecerii celui care a dat viață la veșnicie după chinuri cumplite. În cadrul slujbei prohodului din Vinerea Mare, credincioșii intră pe sub epitaf, pânza așezată pe masa Sfântului Altar. Este singura dată din an când aceasta este scoasă spre închinare. Credincioșii trec pe sub epitaf reprezentând intrarea lor în mormânt, precum cea a Mântuitorului. Odată cu Învierea don această noapte, înviază în semn de trezvie și cei care au luat parte la această rânduială.
De ziua de astăzi sunt legate mai multe rânduieli bisericești, precum și tradiții populare.
Astăzi, credincioșii care s-au spovedit și împărtășit de mai multe ori pe perioada postului, primesc dezlegarea de a se împărtăși în cadrul Sfintei Liturghii a Învierii din această noapte.
Totodată, astăzi sunt preparate Paștile pe care credincioșii le primesc după slujba de Înviere. Acestea semnifică trupul și sângele Domnului înviat din moarte spre viață veșnică.
De asemenea, astăzi, crucea scoasă din Sfântul Altar în Joia Mare este dusă înapoi în fața sfintei mese.
În tradiția populară, astăzi gospodinele pregătesc ultimele mâncăruri pentru masa îmbelșugată de Paște. În unele zone ale țării, copiii sunt îndemnați să împartă ouă roșii nevoiașilor, pentru ca fiecare om, sărac sau bogat, să poată cinsti Învierea cum se cuvine.
Ziua de Sâmbătă este în continuare de post, rugăciune și evlavie. Totodată, credincioșii sunt îndemnați să citească înainte de slujba din această noapte, Acatistul Sfintei Învierii a Mântuitorului Hristos.