Vinerea Mare este una dintre cele mai marcante zile din anul bisericesc. Aceasta reprezintă momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce și a suferit chinuri grele. Vinerea Mare amintește de momentul în care Fiul Maicii Domnului a suferit scuipări, palme, a fost împuns cu sulița și a purtat coroană de spini. Tot astăzi, Mântuitorul și-a purtat crucea pe care avea să fie răstignit in spate pe lungul drum al Golgotei.
Vinerea Mare, zi de doliu și post negru
Vinerea Mare este o zi aliturgică în care nu se săvârșește Sfânta Liturghie. Totuși, astăzi are loc una dintre cele mai dureroase slujbe : Prohodul Domnului. Acesta semnifică de fapt slujba de înmormântare a lui Hristos. În cadrul rugăciunii structurată pe trei stări, se amintește de patimile dureroase prin care a trecut Iisus.
Conform Sfintei Scripturi, Mântuitorul a fost biciuit, iar Pilat a rostit sentința Lui după ce s-a spălat pe mâini de sângele curs. Deasupra capului i-a fost așezată o plăcuță cu descrierea „Iisus Nazarineanul Regele Iudeilor.”.
Din Scriptură aflăm că după ce Hristos a fost biciuit, Pilat, spalandu-se pe mâini, rostește sentința. Mântuitorul Hristos este trimis spre locul răstignirii, purtându-Și crucea.
După pătimirile de pe cruce, Iisus a a fost coborât de Iosif din Arimateea și de Nicodim spre îngropare.
Tot acest parcurs al durerii transformă Vinerea Mare într-una dintre cele mai apăsătoare de peste an. Din acest motiv, astăzi se ține post negru.
Credincioșii care pot tine un post ascetic sunt îndrumați să facă acest lucru astăzi. De altfel, cei care nu pot parcurge un post negru îndelungat pot să ajuneze până la ora 15:00 sau 18:00.
Astăzi nu se vopsesc ouăle roșii și nici nu se consumă oțet. De altfel, în Vinerea Mare este folositor ca orice credincios să ia parte la slujba prohodului Domnului. Tot astă8 se înconjoară biserica de trei ori.