Reclamă

Joia Mare, a patra zi din Săptămâna Patimilor, marchează unul dintre cele mai deosebite momente ale Scripturii. Într-o astfel de zi, în cadrul deniei sunt citite de către preoții bisericii cele 12 Evanghelii. Momentul amintește de ultimele ore ale Mântuitorului pe pământ, înainte de a ajunge să fie răstignit pentru păcatele omenirii.

Joia Mare marchează momente din viața Mântuitorului Iisus Hristos

În Joia Mare, în bisericile ortodoxe este scoasă spre închinare crucea din Altar, amintind de cea pe care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit. Credincioși, cu multă evlavie fac închinăciuni și metanii în fața acesteia. În cadrul deniei sunt citite 12 Evanghelii care marchează momentele importante din viața lui Iisus Hristos.

Mai exact, este rostită Evanghelia în care Mântuitorul spală picioarele apostolilor Lui. De altfel, Cina cea de Taină este de asemenea unul dintre momentele amintite în această seară.

Rugăciunea Mântuitorului din Grădina Ghetsimani este de asemenea amintită în cadrul celor 12 Evanghelii. Totodată, prinderea lui Iisus Hristos este marcată în cadrul deniei.

Dimineața zilei de Joi îi aduce pe credincioși la spovedit și împărtășit pentru curățarea păcatelor. Unii credincioși se spovedesc de mai multe ori pe perioada postului Paștelui.

Seara, aceștia iau parte la denii, aducând spre sfințire pâinea și vinul care vor fi împărțite în noaptea de Înviere.

Conform tradiției, Joia Mare sau Joia Patimilor, poartă în popor și denumirile de Joia Neagră sau Joimărița.

În noaptea de Miercuri spre Joi, se crede că mormintele se deschid, iar sufletele celor adormiți se întorc în locul în care au trăit. Acestea rămân acolo până la Rusalii.

Doar în această zi se vopsesc, conform tradiției ouăle roșii. Acestea amintesc de sângele scurs din rănile Mântuitorului răstignit pe cruce. Pasca și cozonacii sunt de asemenea pregătite în Joia Mare.

În unele regiuni ale țării, după cele12 Evanghelii, fetele leagă 12 noduri de ață punându-și câte o dorință.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro