Reclamă

Indicele IRCC, dobânda de referință utilizată pentru calcularea ratelor la creditele ipotecare și de consum, a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la aproape 6% pentru trimestrul al doilea. În consecință, ratele pentru români vor crește. Într-un interval de un an și trei luni, IRCC a avut o creștere de peste cinci ori.

Îngrijorați de creșterea zilnică a ROBOR, mulți români s-au orientat spre IRCC, sperând să scape de ratele mari, însă au ajuns să regrete, după ce indicatorul pentru creditele noi a urcat rapid de la începutul anului. La debutul lui 2022, IRCC avea o valoare de 1,17%, iar apoi, în mijlocul anului, a crescut la 4,06%.

Cresc din nou ratele românilor

Conform datelor furnizate de BNR, indicele IRCC pentru trimestrul al doilea a atins 5,98%, în comparație cu 5,71% în primul trimestru. Această creștere a indicelui, de peste cinci ori într-un an și trei luni, antrenează majorarea ratelor pentru persoanele cu credite cu dobândă variabilă. Peste 450.000 de români se confruntă cu această situație.

Mai mult de 26.000 de persoane fizice au ales să înlocuiască indicele ROBOR cu IRCC în contractele de credit în primele opt luni ale anului 2022. Cel mai redus nivel al indicelui IRCC a fost atins în trimestrul al doilea al anului 2021, fiind de 1,08%.

Vești proaste pentru români! BNR tocmai a anunțat: Cresc din nou ratele

Impactul asupra ratelor românilor

Pentru un credit ipotecar de 350.000 lei (echivalentul a 70.000 de euro), cu o marjă fixă a băncii de 2,5% + IRCC, dobânda era de aproximativ 3,67% la începutul anului 2022, iar rata lunară era în jur de 1.600 lei. Totuși, la începutul anului 2023, când IRCC a ajuns la 5,71%, rata a crescut la 2.620 lei. Din aprilie 2023 până la 30 iunie, IRCC va avea o valoare de 5,98%. În acest caz, rata pentru împrumut va crește până la 2.690 lei.

Astăzi, BNR a anunțat valoarea indicelui bancar ROBOR, utilizat pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei. Astfel, indicele ROBOR la trei luni a stagnat miercuri pentru a doua zi consecutivă la 6,80%, valoare înregistrată în ședința anterioară, conform datelor BNR. O valoare similară nu a mai fost înregistrată din 31 august 2010.

Creșterea semnificativă a indicelui IRCC și impactul său asupra ratei dobânzii la creditele ipotecare și de consum au determinat îngrijorare în rândul populației și al băncilor. Consumatorii care au optat pentru credite cu dobândă variabilă în speranța unei dobânzi mai mici s-au trezit cu rate în creștere, în timp ce băncile se confruntă cu o încetinire a cererii pentru credite noi.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro