Reclamă

Vești proaste pentru români! Regulile privind asigurarea locuințelor se modifică. Polițele de asigurare a locuințelor împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren devin obligatorii. Iată ce riscă românii care nu încheie asigurarea PAD.

La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, în România existau 1.850.373 de polițe PAD de asigurare obligatorie a locuințelor, care acopereau 19,30% din totalul locuințelor naționale. Cu toate acestea, românii ar putea fi nevoiți să plătească mai mult pentru asigurarea locuințelor.

Asigurarea obligatorie pentru locuințe (PAD) ar putea deveni mai scumpă cu 30 de lei, după cum a solicitat în Parlament compania care gestionează asigurările în acest domeniu. Polițele ar urma să rămână la 50 de lei pe an pentru locuințele din chirpici, iar pentru cele cu structură de rezistență din beton armat, metal, lemn sau cu pereți exteriori din piatră sau cărămidă, ar urma să crească la 130 de lei, față de 100 de lei în prezent.

Crește prețul asigurărilor pentru locuințe

Reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) afirmă că majorarea prețurilor ar fi necesară pentru a corela costurile cu inflația, mai ales că nivelul primei de asigurare a rămas neschimbat din 2008.

Despăgubirile în caz de calamitate se situează în prezent între 10.000 și 20.000 de euro, dar acestea ar putea fi și ele majorate, conform ASF. Cu toate acestea, în cazul unor daune structurale majore, suma de 20.000 de euro ar putea fi insuficientă, motiv pentru care ASF recomandă încheierea unei polițe de asigurare facultativă.

Proiectul prevede și că clădirile cu bulină roșie pot fi asigurate facultativ, iar asigurarea poate fi încheiată pe o perioadă mai lungă. Proiectul legislativ a fost deja aprobat de Senat.

Se schimbă legea în România! Românii vor fi obligați să scoată mai mulți bani din buzunar

Amenzile pentru românii care nu încheie asigurarea obligatorie a locuinței, anterior eliminate în Senat, au fost reintroduse. Astfel, persoanele fizice și juridice riscă să fie amendate cu sume între 100 și 500 de lei pentru lipsa unei polițe PAD.

Costul asigurării obligatorii PAD

Există două tipuri de polițe PAD. Prima este pentru construcțiile din materiale mai rezistente, precum betonul, costând 20 de euro pe an (aproximativ 100 de lei) și asigură până la 20.000 de euro, în funcție de paguba produsă locuinței.

Cel de-al doilea tip de poliță este pentru locuințele din materiale mai puțin rezistente, cum ar fi cele din chirpici. În acest caz, polița costă 10 euro pe an și asigură numai 10.000 de euro.

Pentru a fi despăgubiți pentru întreaga valoare a locuinței, este necesară o poliță de asigurare facultativă care acoperă riscurile de catastrofă precum inundații, alunecări de teren și cutremure, peste limita poliței PAD de 20.000 de euro.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro