Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a tras un semnal de alarmă pentru români, cu ocazia apropierii Sărbătorilor Pascale.
Așadar, Anghel le-a recomandat românilor să evite să cumpere carne de piel și ouă de la persoane neautorizate sau din locuri precum portbagajele mașinilor și marginea drumului, chiar dacă prețurile sunt mai mici.
Anghel a subliniat că achiziționarea cărnii și a produselor din carne, inclusiv miel, trebuie să se facă doar din locuri amenajate, dotate și autorizate (măcelării, magazine alimentare, piețe). Acestea trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar pentru a garanta produse sigure și sănătoase.
Sfat important de la ANPC: Nu cumpărați de la oricine carne de miel
A cumpăra carne de la persoane sau locuri neautorizate înseamnă a risca sănătatea, deoarece comercianții nu pot asigura condițiile optime de transport, depozitare și comercializare, iar bonul fiscal nu poate fi emis.
Carnea de calitate trebuie să aibă o peliculă uscată, roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață, cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic unui produs proaspăt.
În plus, pentru a menține calitatea cărnii și a asigura siguranța alimentară, consumatorii ar trebui să respecte regulile de igienă în bucătărie, să spele bine mâinile și ustensilele după manipularea cărnii și să o gătească la temperaturi adecvate pentru a ucide eventualele bacterii.
De asemenea, este important să separe carnea crudă de celelalte alimente în frigider pentru a preveni contaminarea încrucișată. În cazul în care apar semne de alterare a cărnii sau produselor din carne, este recomandat să nu le consumați și să raportați situația la autoritățile competente pentru a preveni potențiale probleme de sănătate în rândul populației.