Reclamă

Românii se vor confrunta cu tăieri salariale în viitorul apropiat, anunță ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Oficialul spune că doar așa se pot îndeplini cerințele Planului Național de Redresare și Reziliență.  

România se confruntă cu un deficit bugetar și este în pericol de a pierde miliarde de euro. Comisia Europeană a transmis un avertisment clar Guvernului României privind reforma pensiilor speciale, care trebuie realizată conform regulilor sau a Planului Național de Redresare și Reziliență. 

Pentru a acoperi deficitul de 20 de miliarde de lei și a respecta condițiile stabilite, Guvernul ia în considerare tăierea salariilor mai mari decât cel al președintelui Klaus Iohannis. Alte posibile măsuri ar putea fi interzicerea cumulului de pensie specială cu salariul, oprirea creșterilor salariale până la aplicarea noii legi a salarizării unitare, înghețarea angajărilor în sectorul public începând cu 1 mai, cu unele excepții, și stabilirea unor limite lunare pentru cheltuielile ordonatorilor principali, precum ministere sau alte instituții. 

Guvernul ar putea renunța la unele sporuri 

De asemenea, Guvernul ar putea renunța la unele sporuri, cum ar fi sporul de antenă, sporul de praf și bonusul pentru vechime în muncă. 

Marcel Boloș a subliniat importanța echității în salarizare: „La muncă egală, salariu egal.” Potrivit jalonului din Planul Național de Redresare și Reziliență, sistemul de sporuri trebuie reglementat astfel încât să nu depășească 20% din salariul de bază. Viitoarea lege a salarizării va fi ghidată de acest principiu. 

Anunț dezastruos de la vârful Guvernului! Se taie aceste salarii: Românii care vor rămâne cu mai puțini bani în buzunar

În ceea ce privește scenariile privind tăierea salariilor și concedierile, ministrul a declarat la Antena 3 că acestea sunt soluțiile pragmatice și realiste pentru a respecta cerințele Planului Național de Redresare și Reziliență și pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a cheltuielilor bugetare. 

Comisia Europeană, „pusă” pe pensiile speciale

Comisia Europeană a cerut recent clarificări privind impactul bugetar al legii pensiilor speciale, în urma modificărilor din Senat și a amendamentelor propuse de Banca Mondială și Comisia Europeană.  

Marcel Boloș a precizat că așteptările Comisiei Europene în materie de sustenabilitate a cheltuielilor cu pensiile speciale sunt clare și se așteaptă un impact financiar semnificativ. Acesta a adăugat că, dacă impactul financiar al măsurilor apreciate de Comisie și Coaliție rămâne nesemnificativ, trebuie să se continue cu propunerile de măsuri și aprobarea lor, astfel încât să existe în final o lege a pensiilor speciale cu un impact financiar semnificativ. 

Această situație subliniază importanța abordării problemelor de sustenabilitate și echitate în sistemul de salarizare și pensii din România. Guvernul va trebui să găsească soluții adecvate pentru a respecta cerințele Comisiei Europene și a asigura o utilizare eficientă și echitabilă a resurselor bugetare. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro