Reclamă

Peste două zile, credincioșii ortodocși sărbătoresc Floriile. Praznicul amintește de momentul intrării Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim. De asemenea și de primirea pe care El a avut-o, oamenii purtând în mâini ramuri de măslin, finic și palmieri.

De această sărbătoare sunt legate mai multe rânduieli bisericești și tradiții. Una dintre ele este dezlegarea la pește.

De ce se poate mânca pește în ziua Floriilor?

În Biserica Ortodoxă, există o rânduială lăsată de Sfinții Părinți care prevedere consumul de carne de pește, untdelemn și vin în anumite momente ale postului. Preoții susțin că aceste zile sunt lăsate ca mângâiere, nicidecum ca abateri de la rânduială.


Totuși, multe persoane se întreabă de ce carnea de pește este cea aleasă în tradiția bisericească pentru dezlegare. În învățătura creștinească știm că Mântuitorul și-a ales apostolii dintre pescari. Astfel, se consideră că Iisus a asemănat misiunea creștină cu pescuitul, însă unul al roadelor sufletești.

Astfel, Floriile fiind pe lista praznicelor importante din Biserica Ortodoxă au dezlegarea la pește.

De această zi sunt legate și alte tradiții pe care credincioșii  ortodocși le respectă cu sfințenie. Una dintre ele prevede ca la biserică să fie duse spre sfințire ramuri de salcie. Acestea sunt duse ulterior în casele credincioșilor și așezate lângă icoane. Obiceiul amintește de momentul în care Mântuitorul a fost întâmpinat cu ramuri de măslin la intrarea în Ierusalim.

În unele zone ale țării, femeile credincioase leagă aceste ramuri de salcie sfințite la biserică de Florii de trunchiurile pomilor fructiferi. Se consideră că obiceiul va aduce rod bun în sezonul culesului acestora.

De altfel, în această zi nu sunt uitați nici cei trecuți în veșnicie. Mormintele sunt curățate, iar pe cruci se pun coronițe împletite din ramuri de salcie. Prin acest gest, se consideră că și cei care au trecut la Domnul poartă mai departe bucuria unui astfel de moment marcant al creștinismului, Intrarea Domnului în Ierusalim.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro