Vladimir Putin vrea să transmită lumii că-și ține aliații aproape, în timp ce NATO tocmai și-a extins granițele. După ce Finlanda a devenit oficial membru al alianței, la Moscova liderul de la Kremlin se pregătește să-l primească pe Alexander Lukașenko, președintele Belarusului.
Finlanda a devenit, oficial, al 31-lea stat membru al Alianței Nord-Atlantice. În timp ce la Bruxelles avea loc ceremonia de aderare, Vladimir Putin era ocupat să se plimbe prin fabricile din Federația Rusă. Așa ar încerca să-și convingă poporul că reușește să mențină inflația la un nivel minim, în ciuda sancțiunilor impuse de Occident.
Situația Rusiei devine tot mai complicată, pe măsură ce pierderile de pe frontul din Ucraina se adună, iar frustrarea populației și a elitei rusești crește. Putin a primit asigurări de la omologul său chinez, Xi Jinping, că cele două state rămân aliate și prietene. Iar acum caută să demonstreze că are și mai mulți aliați.
Așa că din Belarus va ajunge miercuri, 5 aprilie, Alexander Lukașenko. Liderul de la Minsk va petrece în Moscova 2 zile, conform informațiilor publicate de presa rusă. Cei doi președinți urmează să discute „chestiuni bilaterale și internaționale de actualitate”.
Ulterior, Lukașenko și Putin vor participa în ziua următoare la o reuniune a Consiliului Suprem al Statului Uniunii. Este vorba despre o alianță fără frontiere între cele două foste țări sovietice. În final, Rusia ar urma să anexeze Belarusul, conform unor planuri ale Kremlinului. Însă planurile de lungă durată pentru o integrare mai strânsă a economiilor lor au fost blocate în mod repetat.
Kremlinul transmite mesaje furioase și amenințări după aderarea Finlandei la NATO
Motivul principal pentru care Finlanda a aderat la NATO și și-a încheiat astfel neutralitatea istorică a fost izbucnirea războiului din Ucraina. Amenințările constante făcute de Rusia, pentru Finlanda, dar și pentru Suedia, dar și temerea că Putin are și alte planuri expansioniste, i-au făcut pe liderii de la Helsinki și Stockholm să-și depună candidaturile.
Asta nu a făcut decât să agite și mai tare spiritele de la Moscova. După anunțul că Finlanda a devenit membră în mod oficial, Kremlinul a transmis că-și întărește prezența militată la granițe. În plus, marți au venit noi declarații pline de subînțelesuri.
Este o nouă agravare a situaţiei. Extinderea NATO este o atingere la securitatea noastră şi la interesele naţionale., a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.