Ca în fiecare an, lupta de pe tarabele din piață se dă între cireșele autohtone și cele importate. Cum românii nu prea au răbdare până se coc ale noastre, ajung să plătească prețuri astronomice pentru fructele aduse de la vecinii noștri.
Nici bine nu și-a intrat primăvara în drepturi, că tarabele din piețe se pregătesc pentru a așeza cireșele. Românii sunt obișnuiți ca fructele de sezon să se coacă la jumătatea lunii mari, dar asta nu înseamnă le refuză pe cele importate. Cireșele vor începe să fie aduse din afară și, pe fondul scumpirilor din ultima vreme, prețul acestora va crește considerabil.
Pe tarabe, primele care fac cu ochiul cumpărătorilor sunt cele aduse din afară. Abia mai târziu își vor face loc și cireșele autohtone, coapte la noi. Însă, comercianții profită din plin de asta și, de cele mai multe ori practică un preț unitar.
Mai exact, cireșele din afară sunt mereu mai scumpe decât cele de la noi. Atunci când pe piață apar cireșele românești, piețarii preferă să le vândă la același preț ca pe cele importate. De poftă, mulți dintre cumpărători nu mai acordă importanță, însă, specialiștii atrag atenția cu privire la această practică.
Lupta pentru cireșe începe în câteva săptămâni
Marius Roman, expert în pomicultură și inginer, a vorbit pentru prima dată despre prețurile estimative ale cireșelor, dar și despre perioadele în care le vom putea găsi în piețe. Astfel, primele care vor fi puse spre vânzare, începând cu 15 mai sunt cele din Grecia. Apoi, după 20 mai, vor apărea și cireșele din România.
Anul acesta, se estimează că un preț corect pentru un kilogram de cireșe va fi de 15 lei. Însă, expertul în pomicultură nu exclude varianta în care prețutile vor fi exorbitante la rafturile supermarketurilor. Mai exact, este posibil ca fructele să se găsească și cu 30 de lei/kilogram.
„Prețul corect pentru cireșe în 2023 la poarta fermei ar trebui să fie în jur de 15 lei per kilogram. Discutăm de soiuri care la început se vor valorifica la un preț mai ridicat, deoarece și productivitatea pe aceste soiuri este mai mică.
Și la un moment dat noi o să valorificăm fructe chiar și cu 6-7 lei kilogramul la poarta fermei, în mijlocul sezonului, când există, să zicem, o ofertă foarte mare pe piață”, a declarat acesta la Antena 3 CNN.