Alimentația este în mod cert unul dintre aliații organismului pentru funcționarea lui în parametrii optimi. Din acest motiv, grija pentru a consuma produse de calitate, nutritive, naturale, trebuie să fie primordială. Totuși, din amalgamul de produse pline de aditivi care se găsesc pe rafturile magazinelor. Printre acestea se numără uleiurile rafinate. Celebrul nutriționist, Mihaela Bilic susține că românii ar trebui să renunțe la folosirea acestor produse.
Uleiul rafinat îți poate aduce bolile ascunse ale ficatului
Pe piață există o varietate de sortimentele de uleiuri, majoritatea trecând prin procese de rafinare. Nutrienții produsului inițial din care este făcut uleiul, de exemplu semințele, rapița, etc, își pierd toate substanțele „bune” odată cu procesarea. Mihaela Bilic susține că românii „au în sânge” gătitul cu ulei. Mai ales în perioada postului, acesta este consumat excesiv. Cu toate că dezlegarea la untdelemn și vin nu este deasă în postul Paștelui de exemplu.
Renumitul nutriționist susține că mai ales în această perioadă este indicat să consumăm preparatele fără ulei. Cu atât mai mult cu cât ficatul are nevoie de pauze de la „eforturile” depuse pentru a ajuta la digestie.
„În primul rând pentru că suntem români şi avem uleiul de gătit în sânge, apoi pentru că fiind vegetal există riscul să îl consumăm din abundenţă, mai ales în post. Nu ştiu dacă au fost nutriţionişti de faţă atunci când s-au pus bazele religiei, însă limitarea consumului de ulei este mai importantă decât eliminarea oului şi produselor lactate. Când vrem să-i dăm o pauză ficatului metabolismului de la munca grea de digestie din fiecare zi, pe lângă produsele de origine animală, trebuie obligatoriu să renunţăm şi la ulei, indiferent dacă e de floarea-soarelui sau de măsline.”, susține specialistul.
De asemenea, Mihaela Bilic susține că românii aleg în perioada postului să consume alimente prăjite în ulei sau chiar produse de patiserie, care conțin grăsimi saturate. Mai mult, unele alimente gata preparate, cumpărate de pe piață sunt prăjite în ulei de palmier, o adevărată bombă nocivă pentru organism.
Toate acestea conduc la apariția bolilor ascunse ale ficatului. Una dintre acestea este steatoza hepatică.
Realitatea dură este că statisticile arată că peste 30% dintre oamenii din întreaga lume suferă de această afecțiune.
Consumul de alcool, grăsimea abdominală sau diabetul sunt alte trei cauze care conduc spre același diagnostic.