Nici bine nu a fost lăsat liber pe piață că a și creat numeroase controverse în întreaga lume. A apărut însă prima țară care și-a susținut vehement poziția vizavi de această tehnologie. Este vorba despre Italia. În perioada următoare și alte state ar putea urma acest exemplu.
Controversatul Chat-GPT interzis în Italia
Interzicerea Chat-GPT a avut la bază decizia Autorității italiene de reglementare a confidențialității. De asemenea, exemplul a fost urmat de încă o altă instituție care a anunțat că va bloca tehnologia Open AI. Compania americană care a lansat Chat GPT pe piață este prima care va fi supusă investigațiilor.
Autoritățile din Italia consideră că instrumentul de inteligență artificială ar încălca de fapt protecția datelor, GDPR. Organele legii din statul italian susțin și ideea că sistemul nu ar avea o bază de date legală. Din acest motiv stochează și colectează în masă date cu caracter personal pentru a-și dezvolta algoritmii. Mai mult, Autoritatea Națională de Protecție a Datelor din Italia susține că datele nu sunt nici pe departe prelucrate corect. Din acest motiv, soluția găsită de specialiști a fost ca activitatea OpenAI să fie supusă investigațiilor.
Instrumentul creează controverse în lume
Recent, renumitul Elon Musk, dar și alți specialiști din domeniul securității cibernetice au cerut o pauză de la procedura de îmbunătățire a sistemului din spatele Chat-GPT.
Șeful companiei OpenAI a fost somat să prezinte către state un raport în care să motiveze cum are în plan să reglementeze funcționalitatea instrumentului.
În caz contrar, compania pe care o conduce va avea parte de o penalizare de până la 4% din veniturile globale pe care le are. OpenAI nu are însă o reprezentanță pe teritoriul Uniunii Europene.
Italia nu este singura țară care s-a arătat rezervată vizavi de modul de operare al acestui instrument. Ce mai probabil, în următoarea perioadă și alte state vor recurge la același gest.