Pe piața farmaceutică din România există numeroase tipuri de antibiotice. In trecut, acestea erau recomandate de către medici doar în cazuri excepționale. În ultimii ani, consumul acestora a crescut alarmant. Specialiștii sunt de părere că fenomenul ar avea la bază și fondul pandemiei. În acest sens, autoritățile vor să caute soluții astfel încât aceste tipuri de medicamente să nu mai fie primele pe listele celor pe care medicii să le recomande în diferite cazuri și patologii.
România se află pe locul 3 în Europa legat de consumul de medicamente
Dacă în generațiile bunicilor și străbunicilor, multe afecțiuni, printre care răcelile erau tratate acasă, natural, „modernismul” dar și teama oamenilor legat de virusuri îi determină pe cei mai mulți să ajungă la medic la aproape orice tip de afecțiune minoră. Numeroși medici nu se sfiesc în a recomanda pe bandă rulantă antibioticele, inclusiv în cazul celor mici. Astfel, România a ajuns să ocupe locul 3 în Europa în ceea ce privește consumul de medicamente.
Specialiștii sunt de părere că acest fenomen nu ne protejează mai multe de boală ci dimpotrivă, sporește rezistența bacteriilor. În acest sens, Ministerul Sănătății are în plan să modifice toate regulile legate de prescripțiile medicale.
Reprezentanții ministerului au concluzionat recent că deși antibioticele se eliberează doar pe baza rețetei, totuși acestea sunt prescrise mult prea ușor. Ministrul Sănătății este primul care a tras concluziile în acest sens. Acesta susține că inclusiv în cazul infecțiilor bacteriene să fie recomandată întâi o antibiogramă a acesteia. Pe fondul rezultatelor altor analize medicii să prescrie ulterior antibioticele.
„Să reglementăm încât antibioticele să nu mai poată fi eliberate pe prescripție simplă. În țările nordice nu se dă antibioti c foarte ușor decât când există o confirmare a unei infecții bacteriene, o antibiogramă dacă este cazul.” , a afirmat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
O idee susținută de reprezentanții ministerului ar fi ca antibioticele să fie clasificate pe culori, asociate diferitelor afecțiuni.de exemplu, medicamentele destinate problemelor ce țin de sănătatea psihică sunt de culoare galben sau verde.