Reclamă

În sezonul rece, oamenii sunt afectați de răceli, viroze respiratorii și alergii, însă mulți nu realizează că în spatele acestor probleme de sănătate se pot ascunde afecțiuni mult mai grave. Din păcate, românii fac greșeala de a se autodiagnostica, fără a merge la un specialist.  

 Medicii avertizează că tuberculoza se răspândește rapid în rândul populației din România. Mulți oameni confundă simptomele acestei boli cu cele ale unei răceli banale. Această afecțiune, care se credea că a dispărut, poate fi extrem de gravă dacă nu este tratată corespunzător.  

Tuberculoza, numită și „boala sărăciei”, nu mai afectează doar persoanele care trăiesc în condiții precare, ci și pe cei care au un stil de viață aglomerat și nu mai au grijă de sănătatea lor. Oamenii nu mai pot să își permită să fie doborâți de o răceală și amână mersul la medic, ceea ce poate duce la diagnosticarea tardivă a tuberculozei.  

Mii de oameni mor zilnic din cauza acestei boli

În cadrul unei conferințe organizate cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei, s-a dezvăluit că numărul cazurilor de tuberculoză în România este în creștere. În 2022, s-au înregistrat aproape 9000 de cazuri la nivel național, cu peste 1.000 mai multe decât în 2021. Aceste cifre sunt alarmante, deoarece la nivel mondial, 4000 de oameni mor în fiecare zi din cauza acestei boli.  

Cu toate acestea, problema cea mai mare nu o reprezintă numărul de cazuri înregistrate, ci acei pacienți care nu ajung niciodată la medic pentru a fi diagnosticați și tratați în consecință, scrie Impact.ro. 

„Ultimul studiu care este în curs vizează descoperirea de markeri care să ne dea o imagine despre transformarea infecției în boală sau despre evoluția bolii sub tratament, astfel încât să nu fie nevoie să facem același tratament la toată lumea. Adică să facem medicină personalizată”, a declarat Elvira Ibrahim, șeful departamentului de cercetare în cadrul Institutului „Marius Nasta”. 

Alertă totală în România! Oamenii confundă o boală extrem de gravă cu o banală răceală. Cazurile se înmulțesc rapid

Cum se pregătesc autoritățile pentru combaterea cazurilor de tuberculoză

Autoritățile se pregătesc pentru a combate înmulțirea cazurilor de tuberculoză în România. Ministerul Sănătății a dat aviz pentru aducerea în țară a unor medicamente specifice pentru tratarea acestei boli, dar există încă incertitudine cu privire la momentul în care acestea vor fi disponibile pentru medici și pacienți.   

În prezent, există probleme de aprovizionare cu medicamente multidrog rezistente în anumite județe, a atras atenția dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”.  

Care sunt simptomele tuberculozei

Tuberculoza este o boală contagioasă și se poate răspândi rapid în rândul populației. Dacă nu este tratată la timp, poate avea consecințe grave asupra sănătății. Prin urmare, este important ca pacienții să recunoască simptomele bolii și să consulte medicul.  

Medicul pneumolog Gina Ciolan a anunțat care sunt simptomele care ar trebui să ne trimită urgent la medic.  

„Pacientul care tușește mai mult de trei săptămâni, care scade în greutate, face febră, transpiră noaptea, este pacientul care trebuie îndrumat de medicul de familie către medicul specialist”.  


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro