Reprezentantul NATO nu crede că se va așterne pacea prea curând peste Europa. Dimpotrivă, oficialul îndeamnă ca statele membre să atribuie 2% din PIB pentru sectorul apărării. Totul din cauza faptului că Moscova nu și-ar dori în nici un caz încheierea conflictului armat.
Secretarul general al NATO, previziuni sumbre despre viitor
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO a făcut mai multe afirmații în spațiul public legat de război. Oficialul susține că Vladimir Putin nu își dorește pacea, astfel că statele membre ale Alianței trebuie să își ia măsuri de apărare. În acest sens, Stoltenberg recomandă alocarea a 2% din PIB pentru aprovizionarea cu echipamente de apărare.
În opinia reprezentantului NATO, Occidentul trebuie să facă pași spre furnizarea de armament Ucrainei pentru o perioadă îndelungată.
Membrii Alianței NATO vor fi îndemnați la Summitul din luna Iulie desfășurat la Vilnius în acest sens. Reprezentanții statelor ar putea să cheltuiască ulterior minim 2% din PIB pentru zona de apărare.
NATO a publicat recent un raport care arată că 7 țări din cele 30 membre au bifat obiectivul de 2% din PIB pentru cheltuielile ce țin de apărare. Printre aceste state se numără Statele Unite, Marea Britanie, Polonia, Grecia și țările baltice.
Alte țări dezvoltate precum Franța și Germania au cheltuit doar 1,89%, şi respectiv 1,49% în acest sens.
Totodată, membrii Uniunii Europene au căzut de acord recent să livreze Kievului peste un milion de cartușe de muniție. De asemenea, din pachet fac parte și alimente care vor acoperi necesarul pe timp de 6 luni.
” La summitul nostru de la Vilnius, din iulie, mă aştept ca aliaţii să convină asupra unui nou angajament, mai ambiţios, de investiţii în apărare, cu un minim de 2% din PIB care să fie investit în apărarea noastră„, a precizat Stoltenberg.
Oficialul NATO este de părere că șeful Federației Ruse nu va opri prea curând războiul.
„Putin plănuiește și mai mult război”, a mai adăugat Jensen Stoltenberg.
Acesta a dat drept exemplu contextul orașului Bahmut. Stoltenberg a menționat și că Rusia își mărește constant producția militară. Reprezentantul NATO a comparat Moscova cu regimurile din Iran sau Coreea de Nord.