Reclamă

Afluxul de importuri agricole ucrainene, dar și liberalizarea comerțului după debutul războiului a destabilizat agricultura în statele vecine. Afectate în acest sens au fost într-o mare măsură: România, Bulgaria și Polonia. În acest sens, Comisia Europeană a decis să vină în sprijinul fermierilor din aceste trei țări cu o rezervă de criză.

Suma care va fi alocată de Uniunea Europeană pentru sectorul agricol din România

Conform Comisiei Europene, bugetul alocat pentru acest context de criză se ridică la peste 56 de milioane de euro. Banii vor fi direcționați prin PAC – Politica Agricolă Comună. Rezerva respectivă are rol de a compensa pierderile financiare cauzate de creșterea importurilor de cereale provenite de pe teritoriul Ucrainei.

De asemenea, UE vrea să împiedice apariția unor dezechilibre majore în piață din acest motiv.

Banii vor fi distribuiți după anumite criterii luate în calcul de executivul european. Astfel, în Polonia urmează să ajungă 29,5 milioane de euro.  De asemenea, pentru sectorul agricol din Bulgaria au fost alocate 16,5 milioane de euro. Pentru fermierii din România însă au fost direcționate doar 10.05 milioane de euro.

Planul va fi adus în fața statelor membre UE care vor decide dacă ajutorul va fi acordat în această formă. Reuniunea celor 27 de țări într-o ședință tehnică va avea loc la finalul lunii. Astfel, pe 30 martie, România află dacă va primit cele 10 milioane de euro de la  Bruxelles.

Sprijinul pentru Ucraina a afectat celelalte state

Uniunea Europeană a decis anul trecut să elimine taxele vamale în ceea ce privește sfera produselor importate din Ucraina. Inițiativa a avut ca scop sprijinirea țării într-un context de conflict în care se află. Urmarea acestui demers a fost cea în care țările vecine au avut o creștere a sosirilor de grâu, porumb și semințe de floarea soarelui. Astfel, s-a ajuns la o ușoară destabilizare a pieței. Prin ajutorul financiar acordat celor trei state, UE speră sa redreseze lucrurile în acest sens.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro