Reclamă

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu o predispoziție genetică la niveluri ridicate de cofeină au un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 și o grăsime corporală mai mică.  

Consumată în cantități moderate, cafeaua poate avea efecte benefice pentru sănătate, datorită cofeinei, cea mai consumată substanță psihoactivă din lume. Principalele surse de cofeină sunt cafeaua, ceaiul și băuturile răcoritoare. În ultimii ani, s-a observat că aportul de cofeină este asociat cu pierderea în greutate și reducerea indicelui de masă corporală, precum și cu reducerea riscului de diabet de tip 2 și afecțiuni cardiovasculare. 

Persoanele care beau cafea slăbesc mai repede 

Un studiu recent publicat în BMJ Medicine a constatat că o predispoziție genetică la niveluri mai mari de cofeină în sânge este legată de un risc mai scăzut de diabet de tip 2. Această legătură este explicată de genele CYP1A2 și AHR, care încetinesc metabolismul cofeinei și necesită o cantitate mai mică de cafea pentru a avea niveluri ridicate de cofeină în sânge.  

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat datele a 9.876 de indivizi cu ascendență europeană, colectând informații despre grăsimea corporală, riscul de diabet de tip 2 și riscul de afecțiuni cardiovasculare. Au observat că nivelurile mai mari de cofeină din sânge, moștenite genetic, au fost legate de un IMC mai scăzut și un risc mai mic de diabet de tip 2. 

Bei cafea zilnic? Iată ce au descoperit oamenii de știință

Cofeina poate reduce riscul de diabet de tip 2 

În plus, 43% din efectul protector al cofeinei asupra diabetului de tip 2 provine din pierderea în greutate. Chiar dacă știința are încă unele întrebări fără răspuns în acest domeniu, se pare că cofeina poate reduce riscul de diabet de tip 2 prin modificarea modului în care organismul folosește glucoza și insulina. 

Cofeina poate crește termogeneza și astfel poate accelera arderea caloriilor, ceea ce poate duce la pierderea în greutate și reducerea riscului de afecțiuni legate de obezitate.  

În ceea ce privește afecțiunile cardiovasculare, nu există încă dovezi clare care să susțină legătura dintre cofeină și reducerea riscului de boli cardiace, inclusiv boala cardiacă ischemică, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro