Cristine Legarde a făcut precizări legate de modul în care tensiunile din lume afectează schimburile între state. Economia a avut serios de suferit mai ales în ultimul an din acest motiv. Astfel, șefa Băncii Centrale Europene îi liniștește pe cei care credeau că asistăm la o deglobalizare.
Christine Legarde, predicții economice în contextul conflictelor din lume
Șefa Băncii Centrale, Cristine Legarde a specificat recent că te tensiunile din lume cauzate de conflictele armate au dus la fragmentarea sectorului comerțului. În acest sens, susține oficialul a fost sporit protecționismul. De altfel, Cristine Legarde a făcut și o paralelă legată de temerile oamenilor privind „deglobalizarea”. Șefa Băncii Centrale este de părere că de fapt vom avansa spre un comerț omogen între state care au aceleași interese și valori.
„Mulţi vorbesc despre deglobalizare, dar eu cred că ceea ce se schimbă este de fapt natura globalizării şi probabil avansăm către un comerţ între ţări care împărtăşesc valori şi interese„, a spus oficialul.
Anunțul a fost făcut de reprezentanta Băncii Centrale Europene în cadrul unei întruniri desfășurate la Geneva.Cristine Legarde a pus accentul pe încurajarea accesului țărilor aflate în dezvoltare la comerț, mai ales că în prezent acestea pot avea de suferit din cauza marilor puteri.
„Trebuie pus în practică în special oferind acces (pe pieţe) ţărilor în dezvoltare, întrucât ele nu trebuie să sufere de pe urma concurenţei marilor puteri.„, a specificat Cristine Legarde.
Oficialul a făcut inclusiv o trimitere la criza financiară din 2008. Cristine Legarde a lăsat de înțeles că momentul a adus o lovitură în economia globală, al cărei efect a fost resimțit până în prezent.
„De atunci, creşterea economică a Europei a fost frânată şi ponderea sa în economia globală a scăzut, în timp ce au sporit măsurile protecţioniste, evoluţie care se poate înrăutăţi pe măsură ce statele îşi reconfigurează lanţurile de aprovizionare în conformitate cu strategiile lor„, a mai adăugat șefa Băncii Centrale.
Deglobalizarea înseamnă de fapt o retragere a unui stat sau a mai multora din cadrul procesului de integrare economică instituit la nivel mondial.Un astfel de fenomen ar avea consecințe grave asupra sferei financiare, a comerțului, industriilor, etc.