Reclamă

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat retragerea de la comercializare a unui sortiment de chipsuri. Specialiștii au descoperit că depășește valorile admise de acrilamidă – o substanță periculoasă pentru sănătate. 

Chipsuri retrase de pe rafturile magazinelor

Furnizorul DENNRRE a inițiat rechemarea de la clienți a produselor Eco chipsuri de legume cu loturile (dată de expirare) 15 aprilie 2023 și 22 aprilie 2023, ca urmare a depășirii valorilor admise ale acrilamidei. 

Întrucât această substanță poate fi dăunătoare pentru sănătate, cei care au cumpărat aceste chipsuri sunt sfătuiți să nu le consume și să le distrugă sau să le returneze în magazin, în perioada 2-23 martie. Potrivit ANSVSA, clienții vor primi contravaloarea produselor. 

Alertă alimentară! Chipsuri periculoase, retrase din magazine. Consumatorii sunt sfătuiți să le returneze cât mai repede

Această acțiune este o măsură de precauție a autorităților pentru protejarea sănătății publice. Acum, consumatorii trebuie să fie mai atenți la informațiile furnizate despre produsele pe care le cumpără și să se asigure că nu conțin substanțe dăunătoare pentru sănătate. 

Ce este acrilamida 

Acrilamida este o substanță chimică toxică și carcinogenă, care poate fi produsă prin procese de gătire și preparare a alimentelor bogate în amidon, cum ar fi cartofii, cerealele, produsele de panificație și cafeaua. 

Aceasta se formează prin reacția dintre aminoacizi și zaharuri la temperaturi ridicate (mai mare de 120°C), cum ar fi cele întâlnite în timpul prăjirii, coacerii, frierii și alte forme de gătire, precum și în procesul de producție industrială a unor alimente, cum ar fi chipsurile și biscuiții. 

Acrilamida este clasificată drept cancerigen pentru om de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și poate afecta sistemul nervos și sistemul reproducător, putând cauza, de asemenea, leziuni renale. 

În ce alimente se găsește acrilamida 

Acrilamida poate fi găsită în mai multe alimente, în special în cele bogate în amidon și care sunt gătite sau prăjite la temperaturi ridicate, cum ar fi: 

  • Cartofi prăjiți sau copti 
  • Chipsuri, covrigei, biscuiți și alte produse de patiserie 
  • Pâine prăjită sau coaptă 
  • Cereale pentru micul dejun, în special cele cu adaos de zahăr 
  • Cafea prăjită sau instant 

De asemenea, acrilamida poate fi produsă și în alte alimente gătite la temperaturi ridicate, cum ar fi carnea și peștele prăjit. Cu toate acestea, cantitatea de acrilamidă produsă în aceste alimente este în general mai mică decât în alimentele bogate în amidon. 

Pentru a reduce expunerea la acrilamidă, este recomandat să alegem metode mai sănătoase de preparare a alimentelor, cum ar fi gătitul la aburi sau la temperaturi mai scăzute.  


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro