Reclamă

Începând cu 1 martie, Guvernul României va oferi sume mai mari de bani pentru un număr mare de cetățeni, ca urmare a creșterii Indicelui Social de Referință. 

Printre persoanele care vor primi mai mulți bani se numără și mamele care se află în concediu pentru creșterea copilului. 

Indicele Social de Referință se va majora de la 525 de lei la 598 de lei, ceea ce va duce la o creștere a ajutoarelor financiare, cum ar fi indemnizația pentru șomaj, ajutorul social, prestațiile sociale pentru persoanele cu dizabilități, nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului și altele. 

Va crește indemnizația pentru creșterea copilului 

Indemnizația minimă pentru creșterea copilului va crește cu aproximativ 180 de lei din luna martie. Această indemnizație se calculează ca 85% din media veniturilor obținute în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului. 

Acest ajutor se acordă persoanelor care au obținut venituri profesionale supuse impozitului pe venit, conform prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare – venituri din salarii, activități independente, activități agricole sau situații considerate asimilate stagiului de cotizare prin lege. 

Indemnizația lunară poate fi solicitată, opțional, de către oricare dintre părinții copilului sau de către o persoană care a adoptat copilul, care are copilul în plasament sau în plasament de urgență, sau de către persoana numită tutore. 

Guvernul României va da mai mulți bani românilor de la 1 martie! Este oficial

Actele necesare pentru indemnizație 

Pentru a obține indemnizația pentru creșterea copilului, sunt necesare o cerere tip, o notă de informare, consimțământul privind datele cu caracter personal, o adeverință eliberată de angajator, o dovadă eliberată de autoritățile competente sau angajatori care să arate data de la care solicitantul se află în concediu pentru creșterea copilului. 

De asemenea, va fi necesară prezentarea următoarelor documente: adeverință de la locul de muncă al celuilalt părinte, care să conțină numărul de înregistrare în sistemul de muncă (C.I.M.) și data angajării, precum și informații despre depunerea dosarului pentru indemnizația creștere copil și stimulent de inserție pentru salariații cadre militare; certificatul de naștere al copilului; actele de identitate ale părinților și certificatul de căsătorie. 

În cazul în care părinții nu sunt căsătoriți, dar copilul a fost recunoscut, se va efectua o anchetă socială pentru a demonstra îndeplinirea condițiilor necesare acordării indemnizației. 

Beneficiarul indemnizației pentru creșterea copilului, până la vârsta de doi sau trei ani, este obligat să informeze în scris despre orice modificare a situației sale care poate determina încetarea sau suspendarea plății drepturilor, în termen de 15 zile lucrătoare de la apariția acestei modificări. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro