În perioada postului, produsele de origine vegetală sunt la mare căutare. De altfel, acest lucru se întâmplă doar în ultimii ani, de când astfel de produse au intrat masiv pe piață. Rafturile magazinelor sunt pline mai ales în această perioadă de astfel de produse care „imită” proteina animală. Dincolo de ambalajul perfect aceste produse nu sunt deloc cele mai sănătoase pe care le putem oferi organismului nostru. Pline de coloranți, conservanți și aditivi sintetici, produsele „de post” din magazine ne pot pune serios sănătatea în pericol.
Mezelurile, pateurile și brânzeturile de post, cancerigene?
Rafurile supermarketurilor sunt pline în această perioadă de produse de post. De altfel, acestea se regăsesc în oferte și în timpul anului, pentru cei care aleg stilul de viață vegetarian, însă în preajma posturilor, cantitățile unor astfel de produse în magazine sunt suplimentate. Dintre ele, mezelurile de post precum salamul, crenvuștii și chiar cârnații au la bază amestec din plante. Deși etichetele verzi ne trimit pe cât posibil la ideea că avem de-a face cu produse „bio”, acest lucru nu este nici pe departe așa.
Astfel de produse sunt extrem de procesate, având în compoziție grăsimi hidrogenate și aditivi periculoși pentru organism.
Cu ce poți înlocui produsele de post din comerț
Pateurile de post sunt deseori alese de persoanele care țin pot pentru sațietate și gust. Acesta din urmă este însă dat de anumiți aditivi, nicidecum de arome naturale. În această perioadă de post, poți pregăti acasă variante de pateu de post din fasole fiartă, linte sau năut.
Totodată, poți pregăti chiftele din năut, cunoscute în gastronomia libaneză cu denumirea falafel. De asemenea, dulciurile din comerț, vândute cu etichete „de post”, pot fi înlocuite acasă, inclusiv cu variante de checuri de post, prăjitura negresă de post sau gogoși. O adevărată varietate de feluri de mâncare de post sunt ideal și rapid de pregătit acasă, cu ingrediente naturale.