Înainte de orice, trebuie trasate pe larg aspectele ecoturismului. Terminologia este folosită des în ultimii ani înglobând activitățile ce țin de sfera turistică însă într-un context și procent care nu aduc în nici un fel pagube mediului înconjurător, ariilor protejate, etc.
Prin ecoturism ar trebui să înțelegem că permite vizitarea pentru relaxare (mai puțin pentru agrement) a acestor arii naturale. Scopul este refacerea psihică, destinderea turistului, dar mai ales apropierea de natură și resursele ei complexe.
Turismul clasic aduce schimbări mediului, în timp ce ecoturismul valorifică din plin resursele naturale pentru a bucura privirea și simțul privitorului, în forma în care au fost lăsate de natură.
Într-un prezent în care dezvoltarea este prioritară pentru omenire, astfel de „refugii” sunt tot mai greu de găsit pentru doritori. România este un „izvor nesecat de resurse ale ecoturismului” așa cum spunea un specialist în domeniu, recent. Totuși, pășește timid pe partea de promovare, sau cu alte cuvinte, în a se face auzită peste hotare legat de această adevărată bogăție.
Ce oferă ecoturismul românesc?
Terminologia și însemnătatea ei, „ecoturism” a fost implementată în țara noastră nu de Ministerul Turismului ci de Asociația de Ecoturism din România (AER). Acest lucru se întâmpla în urmă cu mai bine de un deceniu, însă conceptul a fost anevoios de răspândit în vocabularul nostru.
Este imperios de specificat că ecoturismul nu se potrivește oricărui turist. Specialiștii în domeniu explică fără ocolișuri că ecoturismul stă departe de lux și confortul absolut. Asfel, pentru turiștii care preferă destinațiile în care opulența este la ea acasă, explorarea ecoturismului românesc, dar al altui stat nu va fi un punct de atracție. În mod cert, dacă te caracterizează o destinație precum Monaco, unde să optezi pentru cel mai exclusivist hotel și restaurant, nu neapărat te vei simți atras și de o experiență de a te caza într-un cătun în care să înveți tainele olăritului, sau să îți plasezi cortul pe marginea unui râu de munte, în inima pădurii, căci și asta înseamnă ecoturismul.
Bogățiile României : numeroase destinații ce țin de ecoturism
Revenind și reliefând clar ceea ce ecoturismul românesc poate oferi, paleta este una extrem de complexă. Mânăstirile Bucovinei, dealurile Clujului, rezervația de zimbri de la Hațeg, plaiurile destinate oieritului de la Bran sunt doar câteva dintre punctele pe care le putem bifa pe o hartă a ecoturismului nostru. Totodată, explorarea bisericilor fortificate din Transilvania, cazările în case săsești autentice sau în satele în care tradiția nu a dispărut în frenezia vremurilor pot fi traduse tot asemenea unui soi de ecoturism.
Explorarea în zona Letea, a pitorescului din Lipova, pot fi de asemenea trecute în acest cadru.
Dacă vrei să te bucuri de această sferă a călătoriei în țara noastră, cu siguranță nu trebuie decât să așezi degetul pe hartă. În toate regiunile României vei regăsi în mod cert o latură a ecoturismului care merită explorată din plin. Totuși, mai avem mult până departe… Această bogăție pe care România o are nu este nici pe departe explorată din plin. De altfel, turiștii din străinătate dornici de astfel de experiențe nu sunt nici pe departe atât de mulți cât am putea bucura cu ceea ce deținem.
Unul dintre marile motive care pun opreliști în acest sens este promovarea intensă… sau lipsa ei. România stă prost la acest capitol, iar specialiștii în sfera turismului/ecoturismului nu se feresc să semnaleze acest aspect.
Albania, model de urmat în domeniul ecoturismului?
Europa de Est sau șirul țărilor balcanice pot fi un model de urmat în acest sens. Țări balcanice precum Albania au pus pe tapet avantajele unui ecoturism cu care se mândresc. De altfel, planul acestui stat a fost atât de măreț încât a atras atenția inclusiv presei internaționale în acest sens. Albania are un ecoturism bine dezvoltat, în plină ascensiune. Fruntașii care vor să exploreze din plin ceea ce această țară oferă la capitolul „natural” și „pitoresc” sunt britanicii și chiar americanii.
De la sate aflate în centrul țării în care turiștii se pot caza în natură, în sate în care localnicii își lasă păsările de curte libere, la plajele pe care specialiștii lor în turism le numesc „virgine, neatinse, nedescoperite”, toate fac parte din ecoturismul acestui stat care a înțeles ce bogăție deține.
Ministrul albanez al turismului, Maria Kumbaro a vorbit recent despre această expasiune a ramurii ecoturismului. Oficialul a precizat că dincolo de punctele slabe ale țării, acest sector înregistrează creșteri constante. Asta pentru că s-a pus accent pe mai multe tipuri de oferte ale ecoturismului. Doritorii de a face drumeții, rafting, sau iubitorii pitorescului, dar și cei care vor să se bucure de bucăți de plajă neexplorate încă au aceste posibilități.