Reclamă

Nu se vede nicio luminiță la capătul tunelului pentru românii care au credite la bancă. Cunoscutul economist Iancu Guda, a anunțat că IRCC (indicele de referință pentru creditele ipotecare) va înregistra un nivel zilnic mai ridicat decât ROBOR începând cu finalul trimestrului II sau începutul trimestrului III. 

În prezent, IRCC este de 5,7%, iar acesta va crește la 6,04% în următorul trimestru, urmând ca tendința de creștere să continue, deoarece există un decalaj de 6 luni între calculul trimestrial și valoarea zilnică. Guda consideră că în momentul în care IRCC va fi peste ROBOR, va fi între finalul trimestrului II și începutul trimestrului III. 

Ce se întâmplă cu IRCC în următoarea perioadă

În opinia sa, ROBOR va continua să scadă și, în aceste condiții, el estimează că IRCC va ajunge la 6,5%, în timp ce ROBOR va ajunge la 6%. Dacă inflația va continua să scadă, conform scenariului de bază al Băncii Centrale, ROBOR ar trebui să ajungă la 6% până la sfârșitul anului. În plus, Guda afirmă că nivelul ROBOR va fi sub nivelul dobânzii de politică monetară, iar piața consideră că rata cheie este situată între 7% și 7,5%. 

Românii au ajuns la capătul puterilor! Un economist aruncă bomba: Ce se întâmplă cu indicele IRCC în următoarea perioadă

„Poate unii se întreabă de ce când inflaţia a crescut dobânda a crescut şi când inflaţia scade dobânda rămâne acolo. Pentru că în continuare este sub inflaţie. Adică, până la sfârşitul anului să vedem o inflaţie spre 10%, o dobândă de politică monetară de 7%, 7,25%, dacă o vor duce maxim 7,5% – nimeni nu anticipează un nivel mai sus -, totuşi pentru o inflaţie care este 16% şi se va duce spre 10%, e necesară. Deci, să scazi dobânda de politică monetară mai jos de acest prag, 7%, când inflaţia încă rămâne de două cifre, peste 10%, e prematur”, a susţinut economistul Guda, conform Bugetul.ro.

Creșteri colosale ale ratelor bancare

Românii care au credite la casă au ajuns la capătul disperării. Creditele au crescut enorm de mult în ultimul an, iar oamenii nu se mai ajung cu banii. De exemplu, dacă pentru un credit de 75.000 de euro rata lunară era de 1.700 de lei în 2022, anul acesta rata a ajuns la suma de 2.700 de lei. Ținând cont că salariile au rămas la un nivel scăzut, iar prețurile au explodat, românii au ajuns să trăiască de pe o zi pe alta.  


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro