Reclamă

Activitatea seismologică ridicată din ultima perioadă în țara noastră, dar și cutremurele dezastruoase din Turcia i-au determinat pe guvernanți să pună în practică planul de evaluare a clădirilor cu risc seismic din România.Primele pe listă în acest sens vor fi școlile și spitalele.Ministrul Dezvoltării a precizat cum se vor desfășura aceste inspecții.

Spitalele și școlile din România vor fi evaluate „vizual”?

Proiectul de lege care vizează verificarea clădirilor în care funcționează instituțiile publice, dar și a blocurilor de locuințe a fost deja prezentat în ședință de Guvern în primă lectură.

Conform acestuia, școlile și spitalele din România vor fi supuse inspecției până la 1 noiembrie 2024. De altfel, în ceea ce privește blocurile de locuințe, termenul limită este 1 iunie 2026.

Vor fi instituite termene pe categorii de clădiri, în funcţie de destinaţia lor, în care evaluarea vizuală rapidă, ca şi primă etapă de evaluare a eventualelor probleme de risc seismic pe o clădire, să fie efectuată. „, a precizat Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Detaliile au fost oferite în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Palatul Victoria.

Ministrul Dezvoltării a folosit legat de acest proiect, formularea „evaluarea vizuală rapidă”. Oficialul a menționat că verificarea clădirilor cu risc seismic va fi realizată după această procedură introdusă în sfera legislativă anul trecut.

Verificarea „vizuală rapidă” presupune ca toate clădirile inspectate să fie trecute în registru conform procedurii. Dacă imobilele prezintă risc seismic ridicat, inspectorii vor întocmi o expertiză. În

În urma evaluării vizuale rapide, dacă se constată necesitatea întocmirii unei expertize, atunci se trece la a doua etapă, şi anume aceea a contractării şi întocmirii rapoartelor de expertiză. Pentru blocuri de locuinţe, termenul de începere este propus 1 ianuarie 2025, iar cel de finalizare – 1 iunie 2026, iar pentru celelalte clădiri de interes şi utilitate publică, termenele sunt de început 1 ianuarie 2024 şi finalizare 1 noiembrie 2024″, a declarat Cseke Attila.

Proiectul de lege prezentat în primă lectură în cadrul ședinței de Guvern presupune și ca decizia asociațiilor de proprietari legată de consolidarea seismică a imobilelor să poată avea și alt cvorum la bază. Momentan, din punct de vedere legal, aceasta poate fi realizată doar cu acord unanim al locatarilor.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro