Reclamă

Sărbătoarea Aflării moaștelor Sfinților Mucenici din Evghenia. În anul 305 d.Hr., Împăratul roman Dioclețian a inițiat una dintre cele mai severe persecuții împotriva creștinilor din istoria Imperiului Roman. Această perioadă a fost cunoscută sub numele de Marea Prigoană, iar mulți creștini și-au pierdut viața în mod brutal din cauza credinței lor.

Unul dintre acești martiri a fost Sfânta Evghenia, o tânără femeie creștină din Roma. În timpul prigoanei, ea a fost arestată pentru refuzul de a renunța la credința sa creștină și a fost supusă la numeroase torturi brutale în încercarea de a o face să renunțe la credința ei.

Cu toate acestea, Evghenia nu s-a clintit de la credința ei și a fost decapitată în cele din urmă în anul 304 d.Hr. Ca urmare a martiriului ei, multe persoane au fost inspirate să își ia credința creștină în serios și să își dedice viața lui Dumnezeu.

Sărbătoarea Aflării moaștelor Sfinților Mucenici din Evghenia

Sursa: Social media

După moartea ei, trupul lui Evghenia a fost păstrat de un grup de creștini și depus într-un loc sigur. În timpul perioadei de persecuție, era foarte riscant să păstrezi trupurile martirilor creștini, deoarece acestea puteau fi descoperite de autoritățile romane și arse sau distruse. Prin urmare, creștinii trebuiau să găsească modalități ingenioase pentru a proteja moaștele martirilor.

După ce prigoana a luat sfârșit, creștinii au început să caute moaștele Sfintei Evghenia. Au căutat în multe locuri, dar fără succes. În cele din urmă, prin intermediul unor vedenii și revelații divine, moaștele ei au fost descoperite într-un loc ascuns, la mare distanță de Roma.

După descoperirea moaștelor, creștinii au organizat o procesiune solemnă pentru a le aduce înapoi la Roma. Acest eveniment a fost un moment important pentru credincioșii creștini din Roma, deoarece reprezenta o dovadă a puterii și a măreției credinței lor. Acesta a fost, de asemenea, un moment de comemorare și omagiere a vieții și a martiriului Sfintei Evghenia.

În prezent, moaștele Sfintei Evghenia sunt păstrate în biserica care îi poartă numele, situată în apropiere de centrul Romei. Această biserică este un loc de pelerinaj important pentru mulți credincioși creștini din întreaga lume.

Tropar la Sărbătoarea Aflării moaștelor Sfinților Mucenici din Evghenia

 Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condac la Sărbătoarea Aflării moaștelor Sfinților Mucenici din Evghenia

 Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Din pământ strălucind ca niște luminători, toată negura păgânătății ați alungat și pe credincioși i-ați luminat, Dumnezeieștilor mucenici, ai Treimii apărători.


Reclamă

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro