Reclamă

La început de primăvară, majoritatea persoanelor care locuiesc la casă încep curățenia la capitolul resturi de vegetație. Curățarea pomilor, a resturilor de iarbă uscată, a frunzelor sau a crengilor uscate și căzute la sol. În anii trecuți, cel mai des, aceste resturi ajungeau sa fie arse în curți și grădini. De ceva timp, acest lucru este strict interzis în România și se pedepsește prin lege. În plus, amenzile sunt destul de mari.

Garda de Mediu aplică amenzile usturătoare pentru români care dau foc resturilor de vegetație

În ultimii ani, reprezentați ai Gărzilor de Mediu din țară au făcut inclusiv razii în perioada de primăvară și toamnă în acest sens. Astfel, cetățenii care apelează la acest mod de a scăpa de resturile de vegetație sunt amendați. Garda de Mediu susține că că arderea crengilor, frunzelor sau a altor resturi provenite din natură poate afecta calitatea aerului. Totodată, riscul izbucnirii unui incendiu care să se propage în locuințe este extrem de mare

Așadar, românii care au în plan curățenia de primăvară în curți și grădini trebuie să acorde o atenție deosebită acestui detaliu. Actul normativ în baza căruia sunt aplicate amenzile de către reprezentanții Gărzii de Mediu a intrat în vigoare în februarie 2021.

O practică „tradițională” adânc implementată în mentalul colectiv trebuie schimbată rapid. Arderea frunzelor, resturilor de la toaletarea copacilor, resturilor vegetale, gunoiului de grajd și în general a deșeurilor compostabile este interzisă din data de 20 februarie 2021. „, anunța Garda de Mediu anul trecut.

Ce amenzi riscă cetățenii care încalcă această regulă?

Românii care nu țin cont de această regulă și încalcă legea arzând în propriile grădini frunze sau crengi, riscă amenzi cuprinse între 400 și 800 de lei. De altfel, nici societățile nu au voie să facă acest lucru pe proprietățile lor exterioare. În cazul firmelor care se abat de la această lege, sancțiunile. Ajung și la 20.000 de lei.

Înainte ca actul normativ să intre în vigoare în 2021, Garda de Mediu a efectuat măsurători în mai multe zone din țară legat de calitatea aerului. Astfel, în perioada primăverii, dar și toamna, au fost înregistrați indici anormali care ne pun tuturor sănătatea în pericol.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro