Reclamă

Reprezentanții Băncii Naționale a României (BNR) au dat vești proaste în ceea ce privește evoluția ratelor-dobândă și a ROBOR-ului în acest an.

Cristian Popa, membru în consiliul de administrație al BNR, a afirmat că ratele dobânzii de politică monetară nu vor scădea prea curând. Potrivit acestuia, indicele ROBOR a început să scadă în urma normalizării lichidității din piață. Popa a mai spus că inflația ar trebui să fie la o cifră în trimestrul trei al acestui an.

Vești proaste pentru toți românii care au rate la bănci

În ceea ce privește evoluția economică a României, reprezentantul BNR a afirmat că nu se așteaptă la o recesiune, ci la o încetinire a ritmului de creștere. Popa a numit acest scenariu un „soft landing” și a avertizat că piața muncii este tensionată.

BNR a crescut rata dobânzii cheie la 7% în luna ianuarie. Specialiștii au susținut că această majorare va influența atât IRCC, cât și ROBOR. Economistul Ionuț Dumitru a afirmat, în urmă cu o lună,  că efectele deciziei BNR vor fi minime, deoarece situația de lichiditate din piața monetară contează mai mult în acest moment.

BNR: Dobânzile nu vor scădea prea curând

Dumitru a explicat că această situație s-a îmbunătățit pe finalul anului trecut, în urma injectării de bani în piața monetară de către Ministerul Finanțelor, din cauza deficitului bugetar foarte mare.

Dezastru total pentru românii care au rate la bănci! BNR a făcut un anunț îngrijorător

„Efectele deciziei de astăzi a Băncii Centrale vor fi reduse, chiar minime aș spune eu. În contextul în care ce contează mai mult în momentul de față este situația de lichiditate din piața monetară. Acesta s-a îmbunătățit foarte mult pe finalul anului trecut (în lunile noiembrie si decembrie) în condițiile în care Ministrul Finanțelor a injectat foarte mulți bani în piața monetară din cauza deficitului bugetar foarte mare”, a spus economistul Ionuț Dumitru la Digi24, în urmă cu aproximativ o lună.

Vremuri grele, bani puțini

Pentru oamenii care au rate la bănci, vremurile pe care le trăim sunt tragice. Creditele au crescut atât de mult încât oamenilor le este foarte greu să se descurce cu salariile mici pe care le au. Alimentele, facturile, toate serviciile din orice domeniu s-au scumpit atât de mult, încât oamenii au ajuns la capătul disperării. Din păcate, nici politicienii, dar nici specialiștii în economie nu au vești bune despre viitorul financiar al țării noastre.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro